De niet eens zo grote basiliek lokt tot 1 miljoen bezoekers per jaar en maakt van Scherpenheuvel het ‘Lourdes van België’.
Volledig scherm
PREMIUM
De niet eens zo grote basiliek lokt tot 1 miljoen bezoekers per jaar en maakt van Scherpenheuvel het ‘Lourdes van België’. © Vanstockstraeten, Photo News

REPORTAGE. Scherpenheuvel: al 150 jaar bedevaartsoord van gewijde stilte én... gewapende vrede: “Tussen verkopers van heiligenbeelden en kaarsen is maar één vonk nodig”

Vandaag mag Scherpenheuvel precies 150 noveenkaarsen uitblazen. Zo lang is het geleden dat toenmalig paus Pius IX het lokale Mariabeeld liet kronen en zo het Vlaams-Brabantse stadje officieel tot bedevaartsoord uitriep. Intussen schuifelen daar nog altijd tot 1 miljoen (!) pelgrims per jaar voorbij. Wij gingen in het ‘Lourdes van België' op zoek naar gewijde stilte, maar botsten ook op gewapende vrede. “En daar zit de prijs van de noveenkaars voor alles tussen.”

14 reacties

 • Myriam WALLEGHEM FERYN

  5 maanden geleden
  Eric Grosemans, De kerk is wel degelijk eigenaar van het vastgoed en kerkschatten. En nog veel meer. Schenkingen of erfenissen zijn zonder voorwaarden. Vicarisen beheren dit alles. Men laat de gelovigen graag in de waan dat hun bijdrage als een unieke daad te beschouwen is. Het verdwijnt wel allemaal in de bisschoppelijke pot. Enkel nog een afdracht aan Rome en het bisdon beheerd alles. Men heeft het zelfs klaargespeeld om de rijkdom van kloosters te naasten
 • Annemie Bollen

  5 maanden geleden
  Albrecht en Isabella lieten uit dank voor de overwinning van de Spanjaarden te Antwerpen een stenen kerk bouwen op deze Zichemse heuvel. Schandalig, want diezelfde Spanjaarden hadden in 1578 de hele Zichemse bevolking uitgemoord en de stad platgebrand.
 • Eric Grosemans

  5 maanden geleden
  Gilbert Gilberte, het probleem is dat ze niet kunnen/mogen verkopen. Al die kerkschatten zijn eigendom van de gelovigen (gedoopten), ook u. Willen ze iets verkopen hebben ze daar toestemming voor nodig van alle gelovigen, een onbegonnen zaak. De kerk beheert die goederen, maar is er geen eigenaar van. Een beetje zoals het koninklijk paleis, de koning woont erin, maar het is niet van hem.
 • HENDRIK DE MEIJER

  5 maanden geleden
  Geweldige uitgaansbuurt in de jaren 1960/70tig.
 • chantal roten

  5 maanden geleden
  juist Jos, hier kan je nog gratis parkeren en gratis de basiliek binnen wandelen. alles een beetje kleiner maar veel meer karakter, dan die grotere slokkoppen van Antwerpen , Lourdes en Rome.
 1. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 2. ANALYSE. Ooit kon enkel een akkoord tussen PS en N-VA de basis leggen voor de redding van België. Nu trekken ze ten strijde tegen elkaar
  PREMIUM
  26

  ANALYSE. Ooit kon enkel een akkoord tussen PS en N-VA de basis leggen voor de redding van België. Nu trekken ze ten strijde tegen elkaar

  “De Wetstraat is gehackt”, schrijft professor politicologie Carl Devos. “Wellicht het werk van de Russen. Ze zijn erin geslaagd om de kalender van de toppolitici te manipuleren. Die is plots op 2024 gezet. Bovendien hebben ze de politiek opgesloten in een tijdlus, zoals in de film ‘Groundhog Day’: we worden gedwongen om steeds opnieuw hetzelfde te beleven. Een mentale marteling.”