Broodjes smaken altijd beter met een blikje Cara-pils, weliswaar uitgeschonken in een glas van plastic.
Volledig scherm
PREMIUM
Broodjes smaken altijd beter met een blikje Cara-pils, weliswaar uitgeschonken in een glas van plastic. © Wannes Nimmegeers

REPORTAGE. “Nog nooit naar zoveel kotfeestjes geweest als dit academiejaar”: op het Gentse Sint-Pietersplein, waar studenten alles doen wat virologen hebben verboden

Niet de slag om Vlaanderen (AA Gent - Club Brugge) noch de start van de openingswedstrijd van het klassieke voorjaar zijn in Gent hét gespreksonderwerp, wel de feestende studenten die lak lijken te hebben aan corona. Maar zijn ze echt losgeslagen? We trokken naar het Sint-Pietersplein en vroegen het aan de rector, de uitbater van een snackbar, bewoners van het plaatselijke woonzorgcentrum én aan de studenten zelf. “Er zijn voortdurend feestjes over de hele stad. Ik heb al een boete van 250 euro gekregen omdat ik de avondklok niet heb gerespecteerd. Mijn ouders waren niet blij, neen, maar hebben ze toch betaald.”

 1. Eén op de drie coronapatiënten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”
  PREMIUM

  Eén op de drie coronapa­tiën­ten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”

  Bijna één op drie coronapatiënten in ons land heeft twee maanden na de diagnose nog altijd ziektesymptomen. Opvallend: het zijn vooral jonge mensen die lijden aan ‘long Covid’, de officiële benaming voor langetermijngevolgen van corona. Veertig procent is jonger dan 35. Wij spraken met Silke (21), Sven (33) en Elke (47). Alledrie waren ze kerngezond toen ze vorig jaar corona kregen. Vandaag kampt Silke al acht maanden met hartritmestoornissen, heeft Sven om de twee weken een longontsteking en stapt Elke met een rollator: “Vroeger fietste ik elke dag twintig kilometer, maar vandaag kan ik geen honderd meter meer wandelen”. Dit is hun verhaal.
 2. Ziekenhuizen zijn vierkant tégen versoepelingen: “Hier is de derde golf al begonnen”
  PREMIUM

  Ziekenhui­zen zijn vierkant tégen versoepe­lin­gen: “Hier is de derde golf al begonnen”

  Met alweer een nieuw overlegcomité voor de boeg, klinkt de roep om versoepelingen luid. Een grotere bubbel? Weer vlotter reizen? Meer rek op de avondklok? In de ziekenhuizen, waar het nu elke dag drukker wordt, houden ze het hart vast. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) leggen uit waarom het volgens hen absoluut (nog) niet kan. “Elke versoepeling is er op dit moment één te veel.”
 1. Dat gaat bijna fout: man redt bromfietser van rollende banden
  Play

  Dat gaat bijna fout: man redt bromfiet­ser van rollende banden

 2. Een donut eten bij het nieuwe filiaal Dunkin' Donuts in Gent? Dat is dan even aanschuiven
  Play

  Een donut eten bij het nieuwe filiaal Dunkin' Donuts in Gent? Dat is dan even aanschui­ven