Els - die werkt voor een bewakingsfirma - tuurt een hele dag lang over de Limburgse horizon naar een mogelijke rookpluim.
Volledig scherm
PREMIUM
Els - die werkt voor een bewakingsfirma - tuurt een hele dag lang over de Limburgse horizon naar een mogelijke rookpluim. © Kris Van de Sande

REPORTAGE. In Limburg speuren bewakingsagenten op mijnterrils naar bosbranden: “Oei, is dat een rookpluim? Of een tractor die stof maakt?”

Door de aanhoudende droogte is sinds donderdag code rood, de hoogste alarmfase, van kracht in onze bossen en natuurgebieden. Dat betekent dat uitkijkposten permanent bemand zijn om natuurbranden zo snel mogelijk te spotten. In Limburg staan zelfs bewakingsagenten op de uitkijk op mijnterrils. “Vanop tientallen kilometers kunnen wij tot op de straat juist bepalen waar het brandt.”

 1. Frankrijk krijgt vuur maar niet onder controle: zelfs vanuit de ruimte zie je Franse bosbranden
  PREMIUM

  Frankrijk krijgt vuur maar niet onder controle: zelfs vanuit de ruimte zie je Franse bosbranden

  Frankrijk blijft in de ban van verwoestende bosbranden. Sinds begin dit jaar werd al meer dan 50.000 hectare natuurgebied in het land in de as gelegd. Momenteel is een ‘monsterlijke’ brand aan de gang ten zuiden van Bordeaux. De voorbije dagen gingen daar alleen al 7.400 hectare bosgebied (het equivalent van 11.000 voetbalvelden) in vlammen op. 10.000 bewoners zijn op de vlucht.
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.