Aron Berger vierde woensdagavond Toe Biesjwat, het Joodse nieuwjaar van de bomen, samen met zijn vrouw en vijf nog inwonende kinderen, maar ook met twee getrouwde kinderen en vier kleinkinderen. Traditioneel komt dan fruit van over de hele wereld op tafel.
Volledig scherm
PREMIUM
Aron Berger vierde woensdagavond Toe Biesjwat, het Joodse nieuwjaar van de bomen, samen met zijn vrouw en vijf nog inwonende kinderen, maar ook met twee getrouwde kinderen en vier kleinkinderen. Traditioneel komt dan fruit van over de hele wereld op tafel. © Bart Leye

REPORTAGE. Hoe de ultraorthodoxe joden in Antwerpen écht denken over corona en de maatregelen: “Wij willen niet in angst leven”

De ultraorthodoxe Joden in Antwerpen deden vorige week menig wenkbrauw fronsen toen bleek dat ze écht wel met te veel sabbat hadden gevierd in de synagoge. En het was niet de eerste keer dat ze de coronaregels aan hun laars hadden gelapt. Maar hoe komt dat toch? Wat denken chassidiem nu écht over corona en de maatregelen? “Kijk, wij hebben echt het volste respect voor alle mensen die de coronamaatregelen strikt naleven. Maar voor ons is het ondenkbaar dat wij onze kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien.”

 1. Michel en Von der Leyen zien elkaar voor het eerst na ‘Sofagate’

  Michel en Von der Leyen zien elkaar voor het eerst na ‘Sofagate’

  Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en zijn evenknie bij de Commissie Ursula von der Leyen zullen elkaar maandagnamiddag voor het eerst persoonlijk spreken sinds het incident van vorige week in Ankara. Dat bevestigt een woordvoerder van de Commissie. De Commissie en de Raad gaan intussen op zoek naar een modus vivendi voor toekomstige buitenlandse bezoeken door de twee leiders, klonk het op de dagelijkse persbriefing van het dagelijkse bestuur van de EU.
 2. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 1. Kijk hoe nieuwe Optimus Prime-robot automatisch transformeert in truck en terug
  Play

  Kijk hoe nieuwe Optimus Pri­me-ro­bot automa­tisch transfor­meert in truck en terug

 2. 'Dognappers' bellen aan en dringen huis binnen, maar baasje Ryan vecht terug
  Play

  'Dognappers' bellen aan en dringen huis binnen, maar baasje Ryan vecht terug