Een bericht aan de deur: 250 meter verderop mogen de winkels wél open.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bericht aan de deur: 250 meter verderop mogen de winkels wél open. © Photo News

REPORTAGE. Hoe corona voor bizarre toestanden zorgt in grensdorp: “Mijn winkel ligt in België. Maar als je naar het toilet gaat ben je weer in Nederland”

Nu Nederland een strenge avondklok invoert, krijgt grensdorp Baarle er een nieuw streepje kafka bij. Baarle: lappendeken van stukjes België en stukjes Nederland, waar de plek van je voordeur bepaalt onder welke coronaregels je valt - de Vlaamse of de Hollandse. Op wandel in de meest bizarre gemeente van het land, waar je tot voor kort wél de Nederlandse Zeeman kon binnenlopen, maar niét bij het Belgische rek van onderbroeken kon.

 1. Uitbraak met Zuid-Afrikaanse variant in rusthuis Ingooigem: vier van de zes besmette zorgverleners lieten zich niet (volledig) vaccineren
  Anzegem

  Uitbraak met Zuid-Afrikaanse variant in rusthuis Ingooigem: vier van de zes besmette zorgverle­ners lieten zich niet (volledig) vaccineren

  Woonzorgcentrum Wielant in het West-Vlaamse Ingooigem heeft te kampen met een uitbraak van het coronavirus. Twaalf bewoners en zes personeelsleden testten positief op de besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant. Opvallend: drie van de zes besmette personeelsleden lieten zich niet vaccineren. Eén medewerker kreeg nog maar één van de twee voorziene dosissen. “Dit toont het belang van een hoge vaccinatiegraad bij zorgverleners”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme.
 2. Bizarre situatie in grensgemeente Baarle: “De onderbroeken? Die liggen helaas op Belgisch grondgebied, mevrouw”
  PREMIUM

  Bizarre situatie in grensge­meen­te Baarle: “De onderbroe­ken? Die liggen helaas op Belgisch grondge­bied, mevrouw”

  Baarle, een pittoresk dorpje in het hoge noorden van ons land. Eén dorp, twee gemeenten, twee landen en maar liefst dertig enclaves. Wandel je door het dorp, dan kan het gebeuren dat je wel vijf keer de grens passeert. Soms loopt die ook dwars door gebouwen heen. Het heeft al voor vreemde situaties gezorgd en dat doet het in deze coronacrisis opnieuw. Vorige week nog met de horeca die in België toe moest, maar in Nederland mocht openblijven. Nu ook in winkels, al is het daar nog absurder want Zeeman heeft in de winkel gewoon een lint gespannen. “Ondergoed nodig? Helaas! Die liggen in België, mevrouw!” Bekijk vooral onderaan de filmpjes die de politie samen met de gemeente maakte.
 1. Je zal er maar wonen of werken: vanaf morgen verschilt avondklok in Baarle-Hertog van die in Baarle-Nassau
  Baarle-Hertog

  Je zal er maar wonen of werken: vanaf morgen verschilt avondklok in Baar­le-Her­tog van die in Baar­le-Nas­sau

  Vanaf zaterdag 23 januari moet iedereen in Nederland tussen 21 en 4.30 uur binnenblijven tenzij er een gegronde reden is. Maar in Vlaanderen start de avondklok nog steeds pas om middernacht. Dat zorgt weer voor ingewikkelde situaties in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. In de Belgisch-Nederlandse enclavegemeente passeer je namelijk tijdens een eenvoudige avondwandeling al x-aantal keren de grens. Hoe zit dat dan juist?
 1. Meisje beleeft de schrik van haar leven wanneer een paal haar auto spietst

  Meisje beleeft de schrik van haar leven wanneer een paal haar auto spietst

 2. Nederlandse cafébaas opent maand te vroeg én schenkt gratis drank op terras
  Play

  Nederland­se cafébaas opent maand te vroeg én schenkt gratis drank op terras