Een bericht aan de deur: 250 meter verderop mogen de winkels wél open.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bericht aan de deur: 250 meter verderop mogen de winkels wél open. © Photo News

REPORTAGE. Hoe corona voor bizarre toestanden zorgt in grensdorp: “Mijn winkel ligt in België. Maar als je naar het toilet gaat ben je weer in Nederland”

Nu Nederland een strenge avondklok invoert, krijgt grensdorp Baarle er een nieuw streepje kafka bij. Baarle: lappendeken van stukjes België en stukjes Nederland, waar de plek van je voordeur bepaalt onder welke coronaregels je valt - de Vlaamse of de Hollandse. Op wandel in de meest bizarre gemeente van het land, waar je tot voor kort wél de Nederlandse Zeeman kon binnenlopen, maar niét bij het Belgische rek van onderbroeken kon.

 1. Bizarre situatie in grensgemeente Baarle: “De onderbroeken? Die liggen helaas op Belgisch grondgebied, mevrouw”
  PREMIUM

  Bizarre situatie in grensge­meen­te Baarle: “De onderbroe­ken? Die liggen helaas op Belgisch grondge­bied, mevrouw”

  Baarle, een pittoresk dorpje in het hoge noorden van ons land. Eén dorp, twee gemeenten, twee landen en maar liefst dertig enclaves. Wandel je door het dorp, dan kan het gebeuren dat je wel vijf keer de grens passeert. Soms loopt die ook dwars door gebouwen heen. Het heeft al voor vreemde situaties gezorgd en dat doet het in deze coronacrisis opnieuw. Vorige week nog met de horeca die in België toe moest, maar in Nederland mocht openblijven. Nu ook in winkels, al is het daar nog absurder want Zeeman heeft in de winkel gewoon een lint gespannen. “Ondergoed nodig? Helaas! Die liggen in België, mevrouw!” Bekijk vooral onderaan de filmpjes die de politie samen met de gemeente maakte.
 2. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"