Wijnboer Bert Vandeurzen tussen zijn wijnranken in Linden in het Hageland.
Volledig scherm
PREMIUM
Wijnboer Bert Vandeurzen tussen zijn wijnranken in Linden in het Hageland. © Joel Hoylaerts / Photo News

REPORTAGE. Een kwart meer Belgische wijnbouwers in één jaar: “Zuiderse wijnen worden minder goed, de onze alleen maar beter”

Verandert België van een land van wijndrinkers in een land van wijnboeren? Daar lijkt het toch op, want in 2020 zijn er plots een kwart meer producenten geregistreerd dan een jaar eerder. “Er is een switch gebeurd, de laatste jaren”, zegt Bert Vandeurzen (39) van het gelijknamige domein in Linden. “Wijnbouwers zijn ondernemers geworden. Het amateurisme is eruit.” De wijnbouwer legt uit waarom België als wijnland in de lift zit en wat de mogelijkheden zijn.

8 reacties

 • Lieven tanghe

  2 jaar geleden
  Wellicht met de nodige subsidies.
 • Etienne De Bondt

  2 jaar geleden
  Ze worden beter, maar de prijzen zeker niet. Zelfde kwaliteit Australië, Spanje, Italië, Chilli, Nieuw Zeeland enz. 30 - 45% goedkoper.
 • Ben Adriaens

  2 jaar geleden
  Pure onzin ze vertellen er niet bij hoeveel chemische brol ze er op moeten gebruiken om in ons klimaat wijn te kunnen produceren . Dit in tegenstelling tot landen waar praktisch altijd droog en zonnig te zoaks zuid Afrika Chili enz. En prijs x 4 nee bedankt hoor
 • Bart Vanlandeghem

  2 jaar geleden
  Veel domeinen, weinig goede. En de prijs vaak 4 keer zo duur als gelijkwaardige kwaliteit in Frankrijk.
 • Serge Godfroid

  2 jaar geleden
  Nu alleen nog de wijn wat goedkoper maken want ze kennen de prijzen hier in België.
 1. HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen? Dit is jullie mening

  HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen? Dit is jullie mening

  CD&V-voorzitter Sammy Mahdi lanceerde gisteren een opvallend nieuw standpunt van zijn partij. Wie drie jaar werkloos is én een ultiem jobaanbod of elke opleiding weigert, die moet het recht op zijn of haar uitkering verliezen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had het meteen over “stampen op werklozen”. Zullen werklozen op die manier meer aangemoedigd worden om te gaan werken of zullen ze toch eerder definitief verloren zijn voor de arbeidsmarkt? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit is jullie mening.