Wijnboer Bert Vandeurzen tussen zijn wijnranken in Linden in het Hageland.
Volledig scherm
PREMIUM
Wijnboer Bert Vandeurzen tussen zijn wijnranken in Linden in het Hageland. © Joel Hoylaerts / Photo News

REPORTAGE. Een kwart meer Belgische wijnbouwers in één jaar: “Zuiderse wijnen worden minder goed, de onze alleen maar beter”

Verandert België van een land van wijndrinkers in een land van wijnboeren? Daar lijkt het toch op, want in 2020 zijn er plots een kwart meer producenten geregistreerd dan een jaar eerder. “Er is een switch gebeurd, de laatste jaren”, zegt Bert Vandeurzen (39) van het gelijknamige domein in Linden. “Wijnbouwers zijn ondernemers geworden. Het amateurisme is eruit.” De wijnbouwer legt uit waarom België als wijnland in de lift zit en wat de mogelijkheden zijn.

8 reacties

 • Lieven tanghe

  5 maanden geleden
  Wellicht met de nodige subsidies.
 • Etienne De Bondt

  5 maanden geleden
  Ze worden beter, maar de prijzen zeker niet. Zelfde kwaliteit Australië, Spanje, Italië, Chilli, Nieuw Zeeland enz. 30 - 45% goedkoper.
 • Benny Adriaens

  5 maanden geleden
  Pure onzin ze vertellen er niet bij hoeveel chemische brol ze er op moeten gebruiken om in ons klimaat wijn te kunnen produceren . Dit in tegenstelling tot landen waar praktisch altijd droog en zonnig te zoaks zuid Afrika Chili enz. En prijs x 4 nee bedankt hoor
 • Bart Vanlandeghem

  5 maanden geleden
  Veel domeinen, weinig goede. En de prijs vaak 4 keer zo duur als gelijkwaardige kwaliteit in Frankrijk.
 • Peter Vaneigens

  5 maanden geleden
  Nu alleen nog de wijn wat goedkoper maken want ze kennen de prijzen hier in België.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Van Gucht: “Mondmaskers werden te vroeg afgeschreven”
  Play
  22

  Van Gucht: “Mondmas­kers werden te vroeg afgeschre­ven”

  Het aantal besmettingen stijgt sneller dan verwacht, vertelt viroloog Steven Van Gucht vandaag in VTM NIEUWS. “En wat we verwacht hadden, was op zich al vrij zwaar.” Er wordt gevreesd dat het aantal nodige ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten nog hoger zal uitvallen dan verwacht, wat nog meer druk zet op de zorgsector. We hoeven niet te wachten op het volgend Overlegcomité voor nieuwe maatregelen, zegt Van Gucht, die vooral heil ziet in de herinvoering van mondmaskers in binnenruimtes.