Marc Castelain zit terug aan den toog op café in Heule.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Castelain zit terug aan den toog op café in Heule. © Photo News

REPORTAGE. Deze caféhangers gingen vandaag voor het eerst weer tooghangen: “De babbelkes hier zijn gezelliger”

“Alsof ik thuiskom.” Moeder de vrouw zal het niet graag horen, maar voor veel cafégangers is hun thuis waar hun barkruk staat, zo blijkt ook nu er weer volop aan de toog gedronken en gehangen mag worden. Al was het voor sommigen ook weer even wennen. “Mijn arm hier, hoe ging dat weer?”

  1. Groeiend tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Vlaanderen

    Groeiend tekort aan vrachtwa­gen­chauf­feurs in Vlaanderen

    In de eerste acht maanden van dit jaar telde Vlaanderen 4.821 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarmee lijkt het recordaantal vacatures van 2019 (5.504) opnieuw te sneuvelen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister van Werk Hilde Crevits. Ongena dringt aan op extra inspanningen, bijvoorbeeld rond de VDAB-opleidingen voor vrachtwagenchauffeur. "Maar daar knelt het schoentje. Het aantal cursisten dat zo'n opleiding start, steeg de afgelopen jaren niet". Minister Crevits ontkent dit en meldt “een sterke stijging” te zien in het aantal mensen die de opleiding volgen.
  2. Gouverneur Luik: “Er zijn geen fouten gemaakt bij aanpak van overstromingen”

    Gouverneur Luik: “Er zijn geen fouten gemaakt bij aanpak van overstro­min­gen”

    “Iedereen heeft het maximum gedaan met de middelen die er waren. Ik zie geen fouten. Er zijn misschien kleine vergissingen gemaakt, zoals het leger naar het ene dorp sturen in plaats van naar het andere. Maar ik zie geen fouten van organisatie of beheer bij mijn diensten.” Dat heeft de gouverneur van de provincie Luik gezegd tijdens de langverwachte hoorzitting voor de parlementaire onderzoekscommissie over de overstromingen. De gouverneur zelf was niet in het land tijdens de overstromingen, dus was het vooral zijn plaatsvervangster, Catherine Delcourt, die de operatie in handen had: “We stonden machteloos”.