Elke en Jurgen droegen hun kingsize bed de trap af. Ze slapen vanaf nu in de living, om de bovenverdieping niet te hoeven verwarmen.
Volledig scherm
PREMIUM
Elke en Jurgen droegen hun kingsize bed de trap af. Ze slapen vanaf nu in de living, om de bovenverdieping niet te hoeven verwarmen. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

REPORTAGE. De energiecrisis door de ogen van grootouders en kleinkinderen: “Ze overdrijven met hun bed in de living”

Josephus (86) en Martha (82) wonen recht tegenover hun kleindochter Elke (35) en Jurgen (36). Met stijgende verbazing ziet de oorlogsgeneratie hoe hun kleinkinderen al weken gratis afvalhout aanslepen, verzagen en stapelen. Deze week versjouwden ze zelfs hun bed naar de living. “We zijn fier. Ze kunnen het nog, zuinig zijn”, zeggen en moe aan de overkant, “maar wie niet meer weet wat kou is, maakt het groter dan het is.”

 1. Al negen lokale afdelingen dumpen partijnaam: CD&V “scoort dramatisch”, is “niet sexy” en “staat verruiming in de weg”
  PREMIUM

  Al negen lokale afdelingen dumpen partijnaam: CD&V “scoort dramatisch”, is “niet sexy” en “staat verruiming in de weg”

  9,7 procent haalt CD&V nog in de recentste peiling en lokale afdelingen vrezen dat zo’n dramatische score afstraalt op hun populariteit. Al minstens negen afdelingen trekken volgend jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen onder een andere naam, een dozijn andere denken erover na. “Met bijna 35 procent beloonde de kiezer ons voor ons lokaal beleid en dat is een schril contrast met de huidige peiling van CD&V”, klinkt het in Vosselaar.
 2. DEBAT VAN DE DAG. Moeten verkeersboetes verhogen naarmate je inkomen hoger is?
  214

  DEBAT VAN DE DAG. Moeten verkeers­boe­tes verhogen naarmate je inkomen hoger is?

  Verkeersboetes moeten afhankelijk worden van het loon van de overtreder. Dat vinden de Waalse socialisten. Het normale boetebedrag zou verdrievoudigen voor mensen met een hoog loon als het van de PS afhangt. Wat denk jij? Moeten mensen die een hoger loon hebben, ook hogere verkeersboetes betalen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experten en politici ervan vinden. Presentatoren Sven en Anke van Joe FM vragen de mening van hun luisteraars in deze poll.