Leerlingen en leerkrachten tijdens een rouwmoment aan La Providence, het schooltje dat zwaar werd getroffen door de watersnood.
Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen en leerkrachten tijdens een rouwmoment aan La Providence, het schooltje dat zwaar werd getroffen door de watersnood. © Photo News

REPORTAGE. De eerste schooldag in Pepinster: “Sommige kinderen slaan in paniek als ze het geluid van een wasmachine horen”

Ze waren blij om elkaar terug te zien, om elkaar eens goed vast te pakken, maar er rolden ook tranen bij het bezoek aan het verwoeste schooltje La Providence. De eerste schooldag op de Ecoles Libres de Pepinster was voor leerkrachten en leerlingen een rollercoaster van emoties. “Ik ben oud-leerling en intussen geef ik hier 40 jaar les. Volgend jaar ga ik met pensioen. Dit raakt me heel erg diep”, zegt juf Liliane van het vijfde en zesde leerjaar.

 1. Mireille (67) uit Pepinster getuigt over de ellende: “Alles te danken aan Vlaamse vrijwilligers”
  PREMIUM

  Mireille (67) uit Pepinster getuigt over de ellende: “Alles te danken aan Vlaamse vrijwilli­gers”

  Het nieuwe federale crisiscentrum, in een poging om de hulpverlening in de getroffen Waalse dorpen recht te trekken en de burgemeesters daar bij te staan, komt geen dag te vroeg. Dan mag de Waalse overheid al vinden dat ze er is voor haar mensen in nood, die mensen denken daar zelf, in al hun miserie, anders over. Straffer: de hulp die ze krijgen, komt veelal van goedhartige Vlamingen. "Zonder de massale steun van Vlaamse vrijwilligers zouden wij hier helemaal aan ons lot zijn overgelaten.”
 2. Volvo-site in Gent in de running voor giga-batterijfabriek
  Play

  Vol­vo-si­te in Gent in de running voor gi­ga-batterijfa­briek

  De gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.