Margot Heydt (27) had de meest klassieke e-step-verwondingen, de ‘uppercut’: twee verbrijzelde kaakgewrichten, een gebroken kaakbeen en tien gespleten tanden. “Ik zit aan 11.000 euro tandartskosten voor eigen rekening. Voorlopig"
Volledig scherm
PREMIUM
Margot Heydt (27) had de meest klassieke e-step-verwondingen, de ‘uppercut’: twee verbrijzelde kaakgewrichten, een gebroken kaakbeen en tien gespleten tanden. “Ik zit aan 11.000 euro tandartskosten voor eigen rekening. Voorlopig" © Xavier Piron/Photo News + RV

REPORTAGE. Chirurg en slachtoffers over de gevaren van de elektrische step: "Eén ritje zal wel geen kwaad kunnen, dacht ik”

Tijdens de eerste drie maanden van 2022 steeg het aantal letselongevallen met e-stepgebruikers van 96 naar 296: een verdrievoudiging. En die gevolgen zijn niet mild. “In één klap breken ze beide kaken, beide kaakgewrichten én tanden. Vallen met een e-step is als vallen met vastgebonden handen en voeten. Ondingen zijn het. Blijf eraf. Neem de fiets”, klinkt het bij mond-, kaak- en aangezichtschirurg Christophe De Foer. Drie slachtoffers doen hun verhaal: niet voor gevoelige zielen.

193 reacties

 • Tine Dem

  5 maanden geleden
  Oortjes zouden op ALLE vervoer moeten verboden worden !
 • Patrick Franssens

  7 maanden geleden
  Vorige week in Rome geweest, in een Hotel vlakbij het Colloseum . Lange rechte baan, rijd een auto voorbij aan ik denk 60km/h, kan zelfs meer zijn, erachter een gast op een step op 2m van de auto, ik durf wedden dat hij nog kon inhalen, zonder helm natuurlijk. Ze hebben wel grotere wielen die steps.
 • Diogo Silva

  7 maanden geleden
  waarom zou je een 7-jarige een estep laten rijden? als je dom bent zul je zeker vallen. een stap zetten is net als fietsen. eerst moet je leren hoe je het moet doen en je zult waarschijnlijk vallen - net als een fiets - maar deze gevallen zijn belachelijk. Ben je in het riool gevallen? je reed in kasseien? u uw kind er samen met iemand anders op laat rijden? de waarschuwingen zeggen het duidelijk de stappen: slechts één persoon.
 • Sylvain Helsen

  7 maanden geleden
  Met een e-step mag je in Nederland niet de openbare weg op! Heb ik dat goed gelezen? Indien men in het zo tolerante Nederland tot het besef is gekomen dat zoiets moet worden verboden op de openbare weg. Dan is het simpel! Dan gaat het niet lang duren of het is hier straks ook verboden! En indien het hier niet snel verboden wordt. Dan moeten ze hier ook maar snel zelfrijdende rolstoelen die snelheden kunnen behalen van meer dan 250 kilometer per uur toestaan op de autosnelweg. Do you get it?
 • MARTINE HOORELBEKE

  7 maanden geleden
  Ik rij met een elektrische fiets maar die elektrische steps zijn niet te doen. Ik wandel nog regelmatig maar ben reeds meerdere malen bijna aangereden geweest door zo een step omdat ze gewoonweg op het trottoir rijden en meestal niet bellen.
 1. Zitting terreurproces tijd geschorst nadat verdachte zegt “gewurgd” te zijn geweest in gevangenis, beschuldigden verlaten uit protest de rechtszaal
  Play

  Zitting terreurpro­ces tijd geschorst nadat verdachte zegt “gewurgd” te zijn geweest in gevangenis, beschuldig­den verlaten uit protest de rechtszaal

  De vierde procesdag rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel is vanochtend meteen gestart met een schorsing van de zitting. Beschuldigde Ali El Haddad Asufi zegt het slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld. “Mijn cliënt is deze ochtend zo zwaar gewurgd in de gevangenis dat hij het bewustzijn verloor”, zei zijn advocaat Jonathan De Taye. Daarop schorste de voorzitter van het hof van assisen de zitting zodat een arts de man kon onderzoeken. De wetsdokter stelde vast dat El Haddad Asufi effectief verwondingen vertoonde die “in overeenstemming” waren met zijn verklaringen, maar dat ze niet van die aard waren dat hij het proces niet verder kon volgen. Intussen kan de zitting hervatten, maar dat gebeurt zonder beschuldigden in de box. El Haddad Asufi heeft de rechtszaal verlaten, zes andere beschuldigden volgden uit protest zijn voorbeeld.
 1. Welke elektrische step is je geld waard? fietsexpert tipt vijf modellen en legt uit wat de regels zijn: “Kies een merk dat op de markt zal blijven”
  PREMIUM

  Welke elektri­sche step is je geld waard? fietsex­pert tipt vijf modellen en legt uit wat de regels zijn: “Kies een merk dat op de markt zal blijven”

  Ze zien eruit als de trottinettes (of autopeds) uit de kindertijd en je ziet ze steeds vaker: elektrische steps, kortweg e-steps. “Het is best een fijne vorm van micromobiliteit”, zegt verkeersdeskundige Mike Defresne, die 5 merken adviseert en wijst waarop je moet letten bij de aankoop van een e-step. En hoe zat het ook alweer met de wegcode?
 2. Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfondsen terug?
  Spaargids.be

  Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfond­sen terug?

  Het aantal personen met een burn-out of depressie stijgt fors. In zijn recentste cijfers noteerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een toename met meer dan 39 procent. De mutualiteiten schenken via hun aanvullende verzekering aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun leden. Maar in welke mate verschillen hun terugbetalingen? Spaargids.be zocht het uit.
 3. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.