Reisverbod op niet-essentiële reizen geldt vanaf vandaag: wat mag nog en wat niet?
Afgelopen vrijdag kondigde het Overlegcomité een reisverbod voor niet-essentiële reizen af. Dat verbod gaat vandaag in. Mag je nog naar het buitenland voor het werk? Hoe zit het dan met de verplichte quarantaine? En wat als je aan de grens woont? Lees hier wat het verbod precies inhoudt.
“Om de import en verdere verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke, virusvarianten in België tegen te gaan, hebben we beslist om niet-essentiële reizen van en naar België tijdelijk te verbieden”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Zo maken we het moeilijk voor het virus, maar niet onnodig moeilijk voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid, of het bezoek aan een partner toch naar het buitenland moeten.”
Het ministerieel besluit verbiedt dus verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België vanaf woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Deze periode zijn enkel essentiële reizen naar het buitenland toegestaan.
De essentiële verplaatsingen die zijn opgenomen in het ministerieel besluit
- Reizen om professionele redenen
- Reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders, leden van het Europees Parlement en gelijkgestelden
- Reizen vanwege dwingende gezinsredenen (denk daarbij aan co-ouderschap waarbij een van de ouders in het buitenland woont)
- Reizen vanwege humanitaire redenen
- Reizen die studiegerelateerd zijn
- Verplaatsingen door inwoners van de grensgemeenten, hun directe buurgemeenten en de grensregio’s, als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor de activiteiten die eveneens in het land van hoofdverblijfplaats toegelaten zijn en noodzakelijk zijn
- Reizen om zorg te dragen voor dieren
- Reizen in het kader van juridische verplichtingen, voor zover noodzakelijk en dit niet digitaal kan gebeuren
- Reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig
- Reizen in het kader van een verhuizing
- Doorreizen
Verklaring op eer
Wie een buitenlandse reis maakt die toegelaten is, moet vanaf vandaag in het bezit zijn van een verklaring op eer. Dat formulier vind je hier. Personen die regelmatig naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld grensarbeiders of inwoners van grensgemeenten, moeten de verklaring op eer daarom slechts één keer invullen voor een welbepaalde activiteit.
Dit verandert niets aan de bestaande regels betreffende het invullen van het Passenger Locator Form-document, testen en quarantaine voor reizigers.
Vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers in het bezit zijn van een verklaring op eer, of een attest van essentiële reis of visum voor reizigers uit derde landen. Indien dit niet het geval is, is de vervoerder ertoe gehouden het instappen te weigeren. Ook bij grenscontroles zullen de documenten worden gecontroleerd.
Controles
Hoe er gecontroleerd zal worden of het om een essentiële of niet-essentiële reis gaat? De politie stelde inmiddels een actieplan op om een maximale en gecoördineerde controle te organiseren op het weg-, lucht-, zee- en internationaal treinverkeer.
Het actieplan voorziet vanaf vandaag in regelmatige, mobiele en statische politiecontroles met het oog op het handhaven van het verbod op buitenlandse verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden. Hierbij zal rekening worden gehouden met onder meer piekmomenten en toeristische hotspots.
Buiten de Schengenzone
Niet-essentiële reizen vanuit landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone naar België waren reeds verboden. De regels voor reizigers uit deze landen veranderen niet. Naar België reizen kan in dat geval alleen mits voorleggen van een attest van essentiële reis of een visum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZelzate
Shoppende Nederlanders lijken niet onder de indruk van verbod op niet-essentiële reizen: “Wat is essentieel? Wij komen hier elke week boodschappen doen”
Woensdag gaat het reisverbod op niet-essentiële reizen in. Heel wat Nederlanders kwamen vandaag dan ook een laatste keer inkopen doen en de auto voltanken net over de Belgisch-Nederlandse in Zelzate. Sommigen zijn ook helemaal niet op de hoogte van het verbod of lijken zich er weinig van aan te zullen trekken. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
Flitsbezorger Gorillas overweegt zich terug te trekken uit Belgische markt
Na om en bij een jaar actief te zijn in ons land bekijkt flitsbezorger Gorillas al om ermee te stoppen. Om kosten te besparen bekijkt de startup volgens het Duitse ‘manager magazin’ om de Belgische, Italiaanse, Spaanse en Deense markten te verlaten. Het management van Gorillas België ontkent aan onze redactie dat er een beslissing is genomen. “We zijn momenteel ons portfolio aan het beoordelen en zullen voor de vier landen in kwestie beslissen wat te doen nadat we alle strategische opties hebben geanalyseerd”, zegt PR-baas bij Gorillas Jeroen Vermeer in een reactie aan HLN. -
HLN Shop
Van kamado tot tafelgrill: zo kies je de ideale barbecue voor je tuinfeest
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Duikers spotten zoogdier tijdens tochtje op Noordzee: “Een adembenemend tafereel”
Een paar duikers merken een zoogdier op naast hun boot in de Noordzee. Het dier speelt zo’n 10 minuten rond in de golven van de boot, waardoor de vrienden genoeg tijd hebben om beeldmateriaal te maken. Op de beelden is te zien hoe het dier soms bovenkomt en dan weer onder het water duikt. Of het een dolfijn of bruinvis is kunnen de duikers niet uitmaken, maar het tafereel zorgt wel voor een prachtig moment. -
Eén op de vijf Belgen parkeert soms op het fietspad
Eén op de vijf Belgische bestuurders (21 procent) geeft toe ooit wel eens te parkeren op het fietspad. Ons land staat daarmee op de weinig benijdenswaardige tweede plaats van dit ongepast rijgedrag. Dat blijkt uit de barometer van de Fondation Vinci Autoroutes in elf Europese landen.