BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Registratierechten bij aankoop eerste woning van 6 naar 3 procent: dit zijn de plannen van de Vlaamse regering

Binnenland“Vlaanderen moet de kampioen worden van het post-coronatijdperk”. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in zijn Septemberverklaring. Meer jobs, meer klimaatambitie en een efficiëntere overheid moeten daarbij de speerpunten zijn. Maar de verlaagde registratierechten bij de aankoop van een eerste woning is de opvallendste nieuwe maatregel.

227 reacties

 • luc meeus

  1 maand geleden
  Een huis kopen is en blijft onbetaalbaar. Wat nog veel duurder is, is een huis bouwen. Niet alleen de registratierechten van bouwgronden stijgen, de prijzen van de bouwmaterialen swingen de pan uit. De vraag en de prijzen van bestaande woningen zullen bijgevolg nog verder stijgen.
 • Frank Van den Eynde

  1 maand geleden
  Als men de woningmarkt beschouwd als investering en daar een hoog rendement verwacht, en dat doet men, dan wordt deze basisbehoefte onbetaalbaar. Ongeacht registratie daalt of niet
 • Anita Aerts

  2 maanden geleden
  Het zijn de mensen zelf die in paniek geraken bij wijzigingen, zie afschaffen woonbonus en nu 3 procent registratie en de Coronacrisis. Ze vliegen op elk huis af en drijven zo de prijzen zelf kunstmatig omhoog. Daar pikken de verkopers en immokantoren gretig op in.
 • christian peeters

  2 maanden geleden
  Oldtimer liefhebbers even opgepast, de wegenbelasting op uw oldtimer verdubbelt, verlagen betekent verhogen bij jambon.
 • ward Dewinter

  2 maanden geleden
  Veel geblaat en weinig wol ,althans voor de gewone man/vrouw met de pet ! Niets anders verwacht echter van deze Vlaamse "regering".
 1. Ook in Stavele treedt IJzer uit oevers: brandweer nog hele avond paraat. Nieuwbouwwoning loopt onder water
  Play
  Stavele

  Dronebeel­den tonen hoe IJzer volledig uit oever is getreden in West-Vlaanderen

  Door de immense regenval van afgelopen dagen is de IJzer buiten haar oevers getreden. Naast Roesbrugge (Poperinge) wordt nu ook het dorpje Stavele (Alveringem), een paar kilometer stroomafwaarts, getroffen door de wateroverlast. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. “Een kritiek moment volgt vanavond nog”, zegt VTM NIEUWS-reporter Klaas Danneel, “als er hoog water is in Nieuwpoort (waar de IJzer uitmondt; nvdr). Dan kunnen de sluizen niet open en kan het water dus ook niet wegtrekken.”
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 3. De Nederlandse Julia wint ‘K2 zoekt K3’ en wordt de nieuwe collega van Hanne en Marthe: “Dit is het ultieme golden ticket”
  Play
  Showbizz
  196

  De Nederland­se Julia wint ‘K2 zoekt K3’ en wordt de nieuwe collega van Hanne en Marthe: “Dit is het ultieme golden ticket”

  ‘t Is gebeurd: de opvolger van Klaasje bij K3 is bekend. De Nederlandse Julia Boschman (19) ging met de overwinning aan de haal en wordt de nieuwe collega van Hanne (27) en Marthe (25). Zij maakten de finale beslissing: “We hebben gekozen voor de persoon waar we ons het beste bij voelen.” Julia zelf was compleet overdonderd. “Ik voel heel veel blijdschap. Mijn droom komt uit”, aldus het nieuwe K3-tje.