Regeringen bereiken akkoord over verdeling Europees relancegeld
De federale regering en de regeringen van de deelstaten zijn het maandag eens geraakt over een eerste versie van het “plan voor herstel en veerkracht” en de verdeling van de Europese relancefondsen. Dat hebben premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine meegedeeld. Vlaanderen ontvangt met 2,25 miljard het grootste deel.
Delen per e-mail
België ontvangt 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese relancefonds om het economisch herstel na de coronacrisis te financieren. Maandag hebben de verschillende regeringen in het land een akkoord bereikt over de verdeling van die pot. Het federale niveau ontvangt 1,25 miljard euro, Vlaanderen 2,25 miljard, Wallonië 1,48 miljard, de Franse Gemeenschap 495 miljoen, Brussel 395 miljoen en de Duitse Gemeenschap 50 miljoen, zo is uit goede bron vernomen.
Het Overlegcomité zou het akkoord dinsdag formeel goedkeuren. “Dit is een belangrijke stap voor onze relancestrategie”, zo reageert premier De Croo. “Het toont aan dat samenwerken in ons land mogelijk is, en dat we zo de toekomst van ons land kunnen vormgeven. Het doel is om een coherent plan dat België in staat stelt om grote uitdagingen aan te gaan, zoals de digitale en ecologische transitie en sociale inclusie.”
Het akkoord “toont aan dat het samenwerkingsfederalisme een realiteit kan zijn waarop we de toekomst moeten bouwen”, zei Dermine. De PS-staatssecretaris had op 23 november een oproep gelanceerd aan de regeringen om voorstellen voor investeringen en hervormingen in te dienen. Die voorstellen zijn de voorbije weken besproken tussen de kabinetten van de regeringen “in een onuitgegeven en intensief werkproces”, klinkt het.
“Het is goed dat er nu een verdeling is”, reageert Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA), die eerst 3 miljard euro op het oog had. “Het is er niet de tijd naar om onze relance te laten wachten. Vlaanderen was als eerste klaar met een stevig pakket aan maatregelen ter waarde van 4,3 miljard euro. Dat zal volledig worden uitgevoerd, ongeacht het bedrag dat we van Europa krijgen.”
“Ik ga ervan uit dat het deel dat naar het federale niveau gaat, ook voor het gros in Vlaanderen wordt geïnvesteerd”, aldus nog Diependaele. “De gangbare verdeelsleutel daar is 60 procent voor Vlaanderen.”
Wie is dupe?
Ecolo, dat in de Brusselse regering zit, was aanvankelijk minder tevreden. Zij vroegen dat de Brusselse ministerraad in spoedzitting bijeenkwam omdat ze vonden dat het Brussels Gewest een te klein deel van het Europese relancegeld zou krijgen. Martin Buxant, medeoprichter van nieuwszender LN24, rekende hen op Twitter voor dat de Brusselaars 428 euro per inwoner zouden krijgen, terwijl dat voor de Walen 522 euro per inwoner is en voor de Vlamingen 341 euro per inwoner. Buxant hield rekening met de verdeelsleutel waarbij 25 procent van het geld voor de Franse Gemeenschap ook nog eens naar Brussel zou gaan. “Kortom, iemand anders dan eerst gedacht is misschien wel de gepluimde”, aldus Buxant op Twitter.
Naast de Franse Gemeenschap zullen overigens ook de Vlaamse Gemeenschap en de federale staat in Brussel investeren. De Brusselse regering “neemt er nota van” en zal in het Overlegcomité “vanuit federale loyauteit” instemmen met het akkoord over de verdeling van het Europees relancegeld, zo staat in een mededeling die verspreid is na afloop van de ministerraad die vanmiddag bijeen geroepen was. “De Brusselse regering wenst dat de uitbouw van het Belgisch relanceplan dat in april aan Europa wordt voorgelegd, kan verdergaan met concrete projecten waarvan de Brusselaars, de Belgische bevolking en de hele Europese Unie de gunstige effecten zullen ondervinden”, aldus nog de mededeling.
Overleg met sociale partners
Over het “plan voor herstel en veerkracht” is ook breed overleg gepleegd met de sociale partners, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) en actoren uit het maatschappelijk middenveld. Doel is om de economische schok van de coronacrisis te boven te komen met investeringen in de aanpak van grote toekomstige uitdagingen, zoals de transitie naar klimaatneutraliteit, digitalisering, mobiliteit, inclusie en productiviteit.
Definitieve versie
België zal de eerste versie van het plan nu doorsturen naar de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zal nagaan of het plan strookt met de prioriteiten die op Europees niveau zijn uitgezet. In april moeten de lidstaten dan hun definitieve versie indienen. “Tegen de definitieve indiening van het plan in april 2021 moeten de prioritaire projecten worden geselecteerd en moeten de kwaliteit en de samenhang van het plan worden versterkt”, benadrukt de staatssecretaris.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klopjacht op agente uit racistische video: uit wraak zijn haar pas en bankkaart online gegooid
-
1
Reptielen en amfibieën zien af na een warm en droog 2020
De warmte en droogte die 2020 met zich meebracht, was geen goed nieuws voor dieren als kikkers, hagedissen en slangen. Warmte bemoeilijkt een normale winterslaap en de voortplanting. Dat blijkt uit een persbericht van Natuurpunt. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Multimedia
Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM189
Tweedeling dreigt tussen gevaccineerden en rest van bevolking: "Als 20 procent gevaccineerd is en de zomer opnieuw gevangenis wordt, vrees ik dat we het kot gaan afbreken”
-
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Carl Devos. Het is niet omdat PS niet in de Zestien zit, dat ze niet aan de knoppen zit. Liberaal kleurt De Croo I tot vandaag zeker niet
51 reacties
Anna Pauels
Stefaan De Vos
Marcel Willems
Axel Italis
Jean-Paul Van der Borght