Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Regering zet door met taaltest voor kleuters

Vanaf volgend schooljaar wordt een taalscreening georganiseerd in de derde kleuterklas. Kinderen met taalachterstand moeten dan in de rest van het jaar bijgewerkt worden. Blijkt de achterstand op het einde van het jaar alsnog te groot, dan kan de klassenraad beslissen dat het jaar moet worden overgedaan. Dat blijkt uit het nieuwe onderwijsdecreet dat de Vlaamse ministerraad vrijdag goedkeurde.

23 reacties

 • Marc Baeyens

  2 jaar geleden
  Een maatregel dat al decennia moest zijn ingevoerd. Waar waren de ministers van onderwijs toen mee bezig ?
 • Dirk Thyssen

  2 jaar geleden
  Volgens het orakel van Mechelen kan het probleem opgelost worden door flyers in de desbetreffende taal rond te strooien .
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Ben niet links maar nuchter. En ik spreek niet als politicus, goeroe van een onderwijskoepel of wat dan ook. Maar als iemand met een betere en meer onderwijservaring dan Weyts. Zowel in mijn studies die gericht waren op kennis en cognitieve ontwikkeling als 25 jaar praktijk in de klas. Wat Weyts doet is wat politici al 30 jaar lang doen. Zich moeien en onderwijs beschadigen vanuit een ideologische invalshoek. Die kan van elke strekking zijn.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Wat Weyts doet is wat veel volwassenen doen. Een remedie voor volwassenen - een snel taalbad wat al eens gedaan wordt als voorbereiding op een job - toepassen op kinderen. Omdat hij net als veel volwassen niet begrijpt dat ze geen volwassenen zijn, anders evolueren en echt leren anders verloopt. Zijn aanpak is contraproductief. De achterstand die ze oplopen in andere gebieden zal ook een negatief effect hebben op hun taalontwikkeling en niet omgekeerd. In hun ontwikkeling hangt alles samen.
 • Stijn Van Havere

  2 jaar geleden
  Mijnheer Denil ik sta zelf in een concentratieschool in Schaarbeek en ik en veel van mijn collega's staan volledig achter deze maatregel. Onze koepel en de pedagoochelaars daarentegen, die totaal geen voeling hebben met de werkvloer in het onderwijs, wijzen deze maatregel massaal af. Het wordt echt tijd dat men deze mensen, die gewoon hun eigen jobs in stand houden, door niks anders te doen dan nutteloze vergaderingen te houden, hun macht over het onderwijs gaat inperken.
 1. West-Vlaamse gynaecoloog die eigen sperma gebruikte voor kunstmatige bevruchting is eerste gekende geval in België, maar niet in het buitenland

  West-Vlaam­se gynaeco­loog die eigen sperma gebruikte voor kunstmati­ge bevruch­ting is eerste gekende geval in België, maar niet in het buitenland

  De West-Vlaamse gynaecoloog Geert V. (70) heeft jarenlang zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige inseminaties in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Vier donorkinderen worden intussen gelinkt aan de arts. Dat dit in de openbaarheid komt, is een primeur in ons land, maar zeker niet in het buitenland. In Nederland kwamen al vijf gelijkaardige gevallen aan het licht. Het bekendste is dat van Jan Karbaat, die ongeveer negentig donorkinderen met zijn eigen zaad verwekte. Ongeveer evenveel als de Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist Donald Cline.
 2. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.