Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Regering wil staatsgeheimen ouder dan 100 jaar automatisch declassificeren

Staatsgeheimen of zogenaamde geclassificeerde informatie van de Belgische staat die ouder is dan 100 jaar, kan binnenkort automatisch worden vrijgegeven. Het wetsvoorstel, gedragen door alle meerderheidspartijen, wordt nu ingediend, met als hoofdindiener Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, zo heeft de federale fractie van Groen vrijdagochtend meegedeeld. Vertrouwelijke documenten die dateren van na 1922, worden krachtens het wetsvoorstel afhankelijk van hun gevoeligheid en na een verplichte evaluatie na 20, 30 of 50 jaar vrijgegeven.

 1. Geen koffie meer op kabinet-de Moor: deurwaarder neemt zelfs koffiemachine in beslag
  PREMIUM
  103

  Geen koffie meer op kabinet-de Moor: deurwaar­der neemt zelfs koffiema­chi­ne in beslag

  Geen koffie meer op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Een deurwaarder nam er vrijdag zelfs de espressomachine in beslag. Volgens advocaten voldoet de regering niet aan de verplichting om de asielzoekers uit het kraakpand in de Paleizenstraat een bed, een bad en brood te geven. “Het is alsof jij je verkeersboete niet zou betalen en er beslag wordt gelegd op je tv”. En zo kan u straks de kantoorspullen op de kop tikken. Hoe is het zover kunnen komen?
 2. Dit voorjaar ruim 430 miljoen euro aan overwinstbijdrage geïnd bij energiesector
  34

  Dit voorjaar ruim 430 miljoen euro aan overwinst­bij­dra­ge geïnd bij energiesec­tor

  Een eerste deel van de solidariteitsbijdrage of overwinstbijdrage van de energiesector is ontvangen door de federale overheid. Het gaat om 300 miljoen euro van gasnetbeheerder Fluxys. In februari komt er nog 134,5 miljoen euro aan solidariteitsbijdrage van de petroleumsector. Hoeveel de elektriciteitssector zal moeten bijdragen in de vorm van een overwinstbelasting is nog niet bekend. Dat laat energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) weten.
 1. Parlement wil nóg eens advies van experten over partijfinanciering, maar niemand kan uitleggen waarom
  PREMIUM
  121

  Parlement wil nóg eens advies van experten over partijfi­nan­cie­ring, maar niemand kan uitleggen waarom

  Na hoorzittingen met experten en een lijvig rapport over een hervorming van de partijfinanciering, heeft de Kamercommissie Grondwet vandaag beslist wat ze er concreet mee gaat doen: nog eens advies vragen aan andere experten. Waarover precies? Niemand die het uitgelegd krijgt. Het lijkt vooral een vertragingsmanoeuvre van een meerderheid die nog nergens staat met een gezamenlijk voorstel voor een echte hervorming. “Maar zo blijft de druk tenminste hoog.”