Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).
Volledig scherm
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). © BELGA

Regering werkt aan asielregeling voor Afghanen die westerse troepen hebben bijgestaan

Nu de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan op gang komt, werken verschillende landen aan een asielregeling voor de ­lokale tolken en 'fixers' die hen bijgestaan hebben. Het wordt voor hen levens­gevaarlijk in Afghanistan omdat ze door de taliban gezien worden als verraders. Ook ons land werkt aan een regeling om hen naar België te halen. Dat meldt De Standaard vandaag.

  1. Amper 1,66 procent Vlamingen weigert expliciet coronavaccin, 85 procent volwassenen eerste prik tegen 11 juli

    Amper 1,66 procent Vlamingen weigert expliciet coronavac­cin, 85 procent volwasse­nen eerste prik tegen 11 juli

    Van de al meer dan 4,2 miljoen uitgenodigde inwoners in Vlaanderen hebben er slechts een kleine 70.000 expliciet aangegeven dat ze geen prik willen krijgen. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) tonen zich bijzonder tevreden over dat lage aantal. Ook het aantal mensen dat de uitnodiging gewoon laat passeren zonder aan te geven dat ze er geen willen, blijft beperkt tot vorige week 8 procent. Het aantal AstraZeneca-weigeraars ligt wel merkelijk hoger. Tegen 11 juli moet het haalbaar zijn om 85 procent van de volwassen Vlamingen gevaccineerd te hebben, zei Beke nog op de wekelijkse persbriefing.
  2. Weer groot proces mensensmok­ke­laars uitgesteld door personeels­te­kort Veilig­heids­korps

    Voor de Brusselse correctionele rechtbank is voor de zoveelste maal een proces uitgesteld omdat het Veiligheidskorps te weinig personeel ter beschikking had om gedetineerde verdachten naar de zittingszaal te brengen. Ditmaal ging het om een proces tegen een bende Afghaanse mensensmokkelaars, dat al voor de derde keer moest uitgesteld worden. Woensdag moest een proces tegen een bende Albanese mensensmokkelaars ook al voor de derde keer uitgesteld worden, omwille van exact dezelfde reden.