3M-fabriek in Zwijndrecht
Volledig scherm
3M-fabriek in Zwijndrecht © VTM NIEUWS

Regering neemt voorzorgsmaatregelen in directe omgeving van 3M-site: “Eet geen eigen eieren of pluimvee”

PFOS-vervuilingIn afwachting van meer meetresultaten over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht neemt de Vlaamse regering een pakket voorzorgsmaatregelen in de directe omgeving van de 3M-site. Mensen die in een straal van 1,5 kilometer rond de fabriek wonen, krijgen onder meer de raad om geen eigen eieren of pluimvee meer te eten en om geen grondwater te gebruiken als drinkwater. Kinderen en zwangere vrouwen wordt ook afgeraden om zelfgeteelde groenten te consumeren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

68 reacties

 • Terry Geerts

  2 maanden geleden
  Men zou de verantwoordelijke ministers, een jaar lang, groenten, fruit en eieren uit deze regio verplicht moeten doen eten. Zal snel gesaneerd zijn dan.
 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  Vervuiling gauw is een zakje steken en opgelost en hoofd ook in dat zand steken. Dat is ons beleid .Regelen en nog eens regelen maar niet voor de gewone man die betaald wel het gelag
 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  Hoogtijd dat we een s een andere partij aan het bestuur krijgen en gedaan met dat blijvend gepruts .Zonnepanelen , subsidies , vervallen erfgoed oplappen ( bunkers ,watertorens ) ;leugens en bedrog .taxen ,boetes her en der enz.
 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  Dringend eens een andere partij aan het bewind .Gedaan met prutsen
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Wordt wel duidelijk nu waarom er zo veel deining was bij de Vlaamse regeringspartijen over dat voorstel van Demir voor een onderzoekscommissie. Die was er zich waarschijnlijk niet van bewust wat er boven het vervuild water kon komen.
 1. RECONSTRUCTIE. 3M wist al in 1975 dat er een probleem was met hun ‘wondermiddel’ PFOS
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. 3M wist al in 1975 dat er een probleem was met hun ‘wondermid­del’ PFOS

  Op de hoofdzetel van de Amerikaanse chemiereus 3M in Minnesota wisten ze veertig jaar geleden al dat hun fluorchemicaliën PFOS en PFOA giftig waren, en dat het goedje in het bloed van mensen en dieren over de hele wereld zat. Sinds 1992 wisten ze ook dat hun werknemers tot drie keer meer kans hadden om prostaatkanker te krijgen. Een onderzoek bij het personeel in de vestiging in Zwijndrecht wees in 2001 op een verhoogd risico op hartaandoeningen. Toch greep de bedrijfstop niet in, en bleven ze hun wondermiddel om tapijten en kledij te beschermen produceren. Een reconstructie.