Regering maakt vaccinatiestrategie bekend: “Voor de zomer zal meerderheid nog niet ingeënt zijn”
De bewoners en het personeel van de woonzorgcentra zullen als eerste gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat is bekendgemaakt na de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC), waarop de acht ministers van Volksgezondheid van ons land samenzaten om een vaccinatiestrategie te bepalen. Hoewel we in januari uit de startblokken schieten, zal de meerderheid van de bevolking deze zomer echter nog niet gevaccineerd zijn.
Delen per e-mail
Ook gisteren zaten de ministers al samen tijdens een Interministeriële Conferentie. Toen werd nog niet gecommuniceerd over de vaccinatiestrategie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wilde die gisteravond eerst nog voorleggen aan het federale kernkabinet en vandaag pas groen licht geven, maar premier Alexander De Croo (Open Vld) was hem voor met het datumnieuwtje.
De voorzitter van de Interministeriële Conferentie Wouter Beke (CD&V) bevestigde nu dat we in januari met de vaccinaties van start zullen gaan, zonder er evenwel de datum van 5 januari op te plakken. Als de potentiële vaccins worden goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap, welteverstaan. “De vaccinaties zullen in fasen verlopen”, lichtte hij verder toe. “Niet iedereen zal dus meteen in aanmerking komen en het proces zal vele maanden duren.”
Contracten
Momenteel zijn er contracten getekend voor vijf vaccins: met AstraZeneca (7,5 miljoen doses), Johnson & Johnson (5 miljoen doses), Pfizer (5 miljoen doses), Curevac (2,9 miljoen doses) en Moderna (2 miljoen doses).
De goedkeuring om de eerste vaccins op de markt te brengen, wordt eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht. De vaccinaties in ons land zouden dan - zoals gezegd - begin januari van start kunnen gaan. Het eerste vaccin dat toegediend zal worden, zal vermoedelijk dat van Pfizer zijn. Dat is het vaccin dat onder meer in Puurs wordt geproduceerd. Het bedrijf biedt 600.000 doses aan, goed om 300.000 mensen in te enten. Van dat vaccin zijn namelijk twee doses nodig.
De drie grootste kanshebbers
Ook wie als eerste een vaccin krijgt, staat nu vast. Het personeel en de bewoners van woonzorgcentra en collectieve zorginstellingen (inclusief vrijwilligers) komen eerst aan de beurt. Daarna volgt het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg, zoals huisartsen (inclusief stagiairs). En vervolgens het andere personeel in de ziekenhuizen en bij de gezondheidsdiensten.
Daarna - vanaf maart en april, volgens minister Vandenbroucke - is het aan de 65-plussers, gevolgd door mensen tussen 45 en 65 jaar met onderliggende aandoeningen. En vervolgens aan de mensen met een essentiële maatschappelijke of economische functie. Wat dat laatste precies betekent, moet de komende weken nog worden vastgelegd. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet alvast weten dat hij vindt dat het onderwijspersoneel daartoe moet behoren.
Fase Ia
- Dan zullen we over een beperkt aantal vaccins beschikken in multidosispakketten (meerdere doses per verpakking). Ze zullen bewaard moeten worden onder uitzonderlijk lage temperaturen tot -75 graden.
- Doelgroep is het personeel en de bewoners van woonzorgcentra en collectieve zorginstellingen, het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg en het andere personeel in de ziekenhuizen en bij de gezondheidsdiensten.
- De opslag zal centraal gebeuren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) of een producent met specifieke logistiek.
- De toediening gebeurt ter plaatse in woonzorgcentra, ziekenhuizen en zorginstellingen.
Fase Ib
- Dan zouden grotere aantallen vaccins beschikbaar worden. Die zullen op een minder complexe manier bewaard kunnen worden, onder meer op het vlak van temperatuur.
- Doelgroepen zijn de 65-plussers, mensen tussen 45 en 65 jaar met onderliggende aandoeningen en mensen met een essentiële maatschappelijke of economische functie.
- Ook nu gebeurt de opslag centraal: met specifieke en aangepaste logistiek uit bijvoorbeeld een lokaal depot of een ziekenhuis.
- De toediening gebeurt in triage- en vaccinatiecentra (tenzij er een derde coronagolf aankomt) en in grootschalige vaccinatiecentra.
Fase II
- Dan worden nog meer vaccins verdeeld, ook vaccins waarvan maar één dosis nodig is. De opslag daarvan zou nog eenvoudiger zijn dan in de voorgaande fases.
- Doelgroep zijn deze keer alle andere risicopatiënten en de volwassen bevolking. Kinderen komen voorlopig dus niet aan de beurt.
- De opslag wordt nu gedecentraliseerd, net als de distributie.
- Voor de toediening zullen naast de kanalen uit de voorgaande fases ook bijvoorbeeld huisartsen, scholen en bedrijven aangesproken worden.
Een exact timing voor de laatste twee fases is er momenteel nog niet. Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, maakte wel duidelijk dat volgens de huidige timing de meerderheid van de bevolking niet zal gevaccineerd zijn voor de zomer.
De strategie die werd uitgetekend, staat ook niet in steen gebeiteld, maakte coronacommissaris Pedro Facon duidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een bepaald vaccin beter werkt bij de ene bevolkingsgroep dan bij de andere. In dat geval wordt er bijgestuurd.
Lees ook: Welke vaccins zullen we eerst hebben? En hoe gaan we dat organiseren? De belangrijkste vragen over de vaccins beantwoord (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronavirus
Nederland wil vanaf 4 januari starten met vaccinatie tegen coronavirus
Nederland wil vanaf de week van 4 januari de eerste mensen inenten tegen het coronavirus. Dat heeft de Nederlandse minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten naar aanleiding van de planning van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de vaccins moet goedkeuren. In ons land worden de eerste vaccins ten vroegste half januari verwacht. -
PREMIUM38
COLUMN. “Online onderwijs helpt ons nu even uit de nood, maar is geen volwaardig alternatief”
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Noord-Limburg
Verbod op buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder 13 jaar in Noord-Limburg
Uit voorzorg heeft de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters in overleg met de lokale burgemeesters beslist om alle buitenschoolse activiteiten (inclusief kampen) voor kinderen onder 13 jaar binnen de Eerstelijnszone Noord-Limburg (Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt) voorlopig stop te zetten, dit ten minste tot en met vrijdag 12 februari 2021. Deze beslissing moet lokaal de verspreiding van het coronavirus tegengaan. -
België heeft nu al uitzicht op in totaal 22,4 miljoen vaccindoses
Als het vaccin van Moderna een marktvergunning krijgt, koopt België 2 miljoen doses. Dat is woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Daardoor heeft ons land intussen uitzicht op in totaal 22,4 miljoen doses coronavaccin, zo blijkt uit gegevens van het Geneesmiddelenagentschap (FAGG). -
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk, uitrol start volgende week
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin zou vanaf volgende week beschikbaar zijn. Het VK is daarmee het eerste land ter wereld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurt. -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
83 reacties
oswald billiet
Stefaan De Vos
Cris Verwilligen
Marc Wouters
Leo Marien