"Regering kwam in jaren 80 niet meteen tussen in spoorveiligheid"
Delen per e-mail
De uitrol van een veiligheidssysteem bij de Belgische spoorwegen maakte destijds al deel uit van het dagelijks beheer van de NMBS. Het was dus een taak voor de spoordirectie waar de regering niet meteen in tussenkwam. Dat heeft oud-minister van Verkeerswezen Jean-Luc Dehaene vandaag aangegeven in de Kamercommissie Spoorveiligheid. "Maar ik kan me niet inbeelden dat de NMBS zich niet bezighield met veiligheid", benadrukte hij.
Dehaene kreeg vandaag - net als zijn voorganger op Verkeerswezen Herman De Croo (Open Vld) - vragen over de moeizame uitbouw van het TBL-remsysteem op de Belgische spoorwegen. De Kamerleden wilden onder meer weten waarom de implementatie al in 1987 ernstige vertraging opliep en vroegen zich af of ooit op veiligheid bespaard werd.
Eerder aandacht voor stiptheid
"Absoluut niet", onderstreepte De Croo, die bevoegd was voor Verkeerswezen van 1981 tot begin 1988. Veiligheid is volgens hem een "kapitale aangelegenheid in de spoorwereld". Zijn opvolger Dehaene (1988-1992) voegde daar evenwel aan toe dat veiligheid onder zijn voogdij minder speelde, aangezien zich toen al een hele tijd geen ongeval meer had voorgedaan. "Ook in het parlement was toen eerder aandacht voor zaken zoals stiptheid", aldus Dehaene.
Bovendien zag Dehaene veiligheid als een interne aangelegenheid. "En ik hield me niet bezig met intern beheer", verduidelijkte de oud-premier. "Ik ben zelf ook nooit geconfronteerd met signalen dat er te weinig middelen waren voor spoorveiligheid", besloot Dehaene, die nog opmerkte dat het bij de remsystemen om "technische beslissingen" ging. "En ik ben geen technieker."
"Elk land koos eigen remsysteem"
Zijn voorganger De Croo benadrukte dat snel na de treinramp van 1982 in Aalter - waarbij vijf doden vielen - al gekozen werd voor de ontwikkeling van een Belgisch remsysteem. Een blik over de grenzen toonde volgens hem dat elk land toen zijn eigen systeem ontwikkelde.
Dat dergelijke bestellingen vooral bij Belgische bedrijven geplaatst werden, was destijds "algemeen beleid", trad Dehaene hem bij. Gebeurde dat niet, dan werd de regering "heel sterk geïnterpelleerd in het parlement". Volgens Honoré Paelinck - zes maanden directeur-generaal in 1987 - ging het zelfs zo ver dat bedrijven simpelweg aan de NMBS lieten weten wat ze moest bestellen.
Concreet was het de firma ACEC die in '82 een remsysteem mocht uitbouwen. De kost werd geraamd op 1,6 miljard Belgische frank over tien jaar, waarvan 755 miljoen al in '82 en '83 vrijgemaakt werd. "Nochtans een moeilijke budgettaire situatie", aldus De Croo. Van de beslissing om de installatie al in '87 op een lager pitje te zetten weet hij naar eigen zeggen "niet of die ooit tot bij mij gekomen is". Dehaene van zijn kant kreeg vanuit de NMBS "nooit het voorstel om de beslissing uit 1987 te herzien". "Maar ik zeg niet dat de spoortop daar een fout heeft begaan", besloot hij.
Volgende week zet de Kamercommissie spoorveiligheid zijn werkzaamheden voort. Didier Reynders - voorzitter van de Raad van Bestuur van 1986 tot 1991 - heeft zijn afspraak met de parlementsleden voorlopig uitgesteld vanwege buitenlandse verplichtingen. (belga/mvdb)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tweedeling dreigt tussen gevaccineerden en rest van bevolking: "Als 20 procent gevaccineerd is en de zomer opnieuw gevangenis wordt, vrees ik dat we het kot gaan afbreken”
-
Mensen met verslaving moeten tot vier maanden wachten op behandeling
De meeste mensen met een verslaving moeten tot vier maanden wachten vooraleer ze in behandeling kunnen. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Mensen met een verslaving grijpen sneller naar drank of drugs omdat corona voor stress zorgt. Net nu blijkt dat de zorg voor verslaafden te weinig aandacht krijgt in het beleid van minister Beke", zegt Vaneeckhout. -
PREMIUM
Midden februari weer naar de kapper? En komt er een reisverbod? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité
-
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Een ‘verklaring op eer’ als je reist: wat houdt dat in?
Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden vanaf 27 januari. Er worden wel uitzonderingen gemaakt en men gaat daarbij werken met een ‘verklaring op eer’ als je reist. Wat is zo’n verklaring en hoe kan je één bemachtigen? -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Minister Annelies Verlinden: “Politie gaat controles uitvoeren op verbod op niet-essentiële reizen”
We kunnen niet elke wagen aan de grens controleren, maar de politie gaat wel degelijk controles uitvoeren op het verbod op niet-essentiële reizen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gezegd aan VTM NIEUWS.