Regering heeft akkoord over de begroting: uitkeringen stijgen minder snel, meer minimumbelasting voor multinationals
Het federale kernkabinet heeft na 17 uur onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting, met daarin 1,75 miljard aan nieuwe besparingen en nieuwe belastingen. Dit verandert concreet voor u.
De regering moest tijdens deze begrotingscontrole een aantal meeruitgaven compenseren, zoals de extra plaatsen in de asielopvang en de opgevoerde strijd tegen drugscriminaliteit. Maar premier Alexander De Croo (Open Vld) wilde meer doen dan alleen de nieuwe gaten dichten: hij wou ook besparen, zoals de Nationale Bank had gevraagd. Als we ongeveer 1,8 miljard euro zouden besparen in 2024, zouden we uit de Europese gevarenzone zitten en daar ging De Croo dus naar op zoek. En dat is gelukt: er werd afgeklokt op 1,75 miljard. Dit is alvast wat onze redactie kon achterhalen.
Voor gepensioneerden: minimumpensioenen stijgen, maar met ongeveer 8 euro minder
De grootste besparing komt er door de stijging van de sociale uitkeringen te beperken. Zo stelde De Croo onder meer voor om de volgende schijf van de verhoging van het minimumpensioen te schrappen. Bij haar aantreden beloofde de regering dat het minimumpensioen zou stijgen naar 1.500 euro per maand in 2024, maar door de indexeringen is dat bedrag allang bereikt. Vandaag bedraagt het minimumpensioen al 1.637 euro bruto. De socialisten wilden daar niet van weten en dus is er uiteindelijk beslist om de minimumpensioenen eerder af te vlakken: in 2024 zou het pensioen van een gepensioneerde nog altijd stijgen, maar met ongeveer 8 euro minder dan eerder voorzien. Dat zou neerkomen op 1.770 euro bruto of 1.625 euro netto voor een alleenstaande.
Voor werklozen, arbeidsongeschikten of mensen die geen recht hebben op een minimumpensioen
Ook andere uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumpensioen. Als het ene stijgt, stijgt het andere ook. Maar die uitkeringen, die al drie keer verhoogd zijn deze legislatuur, zullen geen vierde keer verhoogd worden. De geplande verhoging wordt volledig geschrapt bij de werkloosheidsuitkeringen, inkomensgarantie voor oudere mensen en uitkeringen voor arbeidsongeschikte personen. Die zullen dus alleen geïndexeerd worden. Alles samen leveren de besparingen in de uitkeringen - of beter: het schrappen van de geplande stijgingen - 374 miljoen euro op. Daarmee is het meteen de grootste besparing langs de uitgavenkant. Aan de verhoging van de uitkeringen voor mensen met een handicap wordt niet gemorreld.
Ook zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid - tenzij in geval van overmacht - verlaagd worden van 65% naar 60%, maar dan moet de werkgever zijn personeel wel een toeslag betalen op basis van het mediaan loon. Daardoor zouden lage en middeninkomens niets verliezen als ze op tijdelijke werkloosheid worden gezet. Er komen ook enkele activerende maatregelen voor langdurig werklozen, maar geen sancties.
Lang was er sprake van om werklozen die twee keer een passende opleiding tot knelpuntberoep weigeren, te verplichten om in te gaan op een passende job die hen wordt voorgesteld. Anders zouden ze hun uitkering verliezen. Dat was lang een heikel punt: bij eerdere begrotingsgesprekken is toenmalig vicepremier Sophie Wilmès (MR) ooit nog razend van tafel gegaan, omdat de socialisten dit bleven blokkeren. Dit keer leek het te lukken, maar werd de maatregel in het laatste half uur toch weer van tafel gewipt door PS-minister Karine Lalieux, die vicepremier Pierre-Yves Dermagne verving bij de gesprekken. Hij zat thuis met corona.
Voor ambtenaren: ziektepensioen wordt aangepast
Er zou ook voor gezorgd worden dat ambtenaren die lang ziek zijn, niet na twee jaar automatisch op pensioen worden gezet. Eind vorig jaar getuigde een vrouw bij HLN dat ze op haar 37ste al op pensioen was gezet, omdat haar ziektedagen op waren. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) had eerder al aangegeven dat ze hier iets aan wilde doen en eigenlijk waren alle ministers voor. Het systeem staat haaks op het voornemen om langdurig zieke mensen te activeren. “Er komt een systeem van invaliditeit in de plaats en we zullen ervoor zorgen dat zij op termijn soepeler en geleidelijk terug aansluiting kunnen vinden bij de arbeidsmarkt”, aldus minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). Wie al op ziektepensioen gezet is, kan terugkeren.
Voor multinationals: ook dochterondernemingen betalen minimumbelasting
De nieuwe belasting die het meest opbrengt is de minimumbelasting voor multinationals. Sowieso moest ons land die invoeren van de OESO. Maar terwijl de regering aanvankelijk van plan was om alleen de hoofdzetel in ons land zo'n minimumbelasting te laten betalen, zal dat nu ook gelden voor de dochterondernemingen. De redenering: anders doen andere landen het toch in onze plaats. Dit zou zo'n 330 miljoen euro opbrengen.
Voor zelfstandigen en kmo’s
De maatregel waarbij je goedkoop je eerste werknemers kan aanwerven - met een korting op de RSZ-bijdragen - zou wat worden ingeperkt. De steun zou verminderd worden en alleen nog gelden voor de eerste drie aanwervingen. Uit onderzoek bleek eerder al dat de maatregel zijn doel voorbij slaat: de jobs zouden ook zonder die steun gecreëerd worden.
Voor wie rookt
Hogere accijnzen op tabak, zoals bij elke begrotingsoefening.
KIJK. In de Kamer werd er al serieus over gediscussieerd: “Akkoord begroting op kap van de mensen”
Lees ook: We leven meer dan ooit boven onze stand. Waar ontspoort de Belgische begroting het ergst? En hoe gaan burgers dat voelen? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
NMBS zet tientallen taxi’s in om reizigers in rolstoel van en naar Mechelen te brengen: “Ik voel me als een koning”
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
-
Een op de zes vrouwen verlaat lokale politiek voor einde legislatuur
In Vlaanderen houdt één op de zes vrouwen die een mandaat opnemen in de lokale politiek er voortijdig mee op. Dat stelt Groen aan de kaak. De partij pleit er ook voor om in Vlaanderen het ritsprincipe in te voeren voor de kieslijsten, wat nu reeds het geval is in Brussel en Wallonië. -
ASSISEN. Ondervraging beschuldigde in proces-Uyttersprot: “Ze liet een heel diepe zucht en ik dacht dat dit over mij ging. Dat was de trigger”
Vandaag is in het Gentse hof van assisen het proces tegen Jurgen D. (52) begonnen voor de moord op Ilse Uyttersprot. Na de eerste procesdag houdt D. vol dat de feiten in een opwelling gebeurden. “Ik ben die morgen heel impulsief naar de berging gegaan, heb een hamer genomen en heb geslagen. Dat heeft misschien 10 à 15 seconden geduurd.” Herlees hieronder het relaas van de eerste procesdag.Aalst -
PREMIUM137
EXCLUSIEF. Trajectcontroles van steden en gemeenten onder vuur: “Boetes innen belangrijker dan verkeersveiligheid”
318 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIvan Dejonghe
Willy Speer
Hubert Vanmechelen
Pat Debal
Ferdinand Nuyts