Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Volledig scherm
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V). © BELGA

Regering en sociale partners zoeken uitweg uit impasse rond loonakkoord: “Bal in kamp van ABVV”

De kernministers en de sociale partners zitten deze ochtend samen in een poging een uitweg te zoeken uit de sociale impasse rond het loonakkoord, nadat de socialistische vakbond als enige het ontwerp van akkoord heeft verworpen. De sociale partners bevestigden dat er geen consensus meer kan worden gevonden rond de loonnorm. Dat geeft de regering de kans om de loonnorm via een KB in te voeren, maar daar wordt nog even mee gewacht. “De bal ligt nu in het kamp van het ABVV”, aldus de premier.

 1. Vakbonden en werkgevers bereiken ontwerp van loonakkoord na twintig uur onderhandelen: dit betekent het voor uw loon

  Vakbonden en werkgevers bereiken ontwerp van loonak­koord na twintig uur onderhande­len: dit betekent het voor uw loon

  Vakbonden en werkgevers hebben vanochtend, na bijna twintig uur onderhandelen, een ontwerp van loonakkoord bereikt. Dat hebben de sociale partners na afloop bekendgemaakt. Niet alle vakbonden gaan evenwel het voorstel verdedigen, enkel voorleggen. De liberale vakbond ACLVB gaat het akkoord wel verdedigen. De drie vakbonden gaan op 26 maart hun antwoord op het ontwerp formuleren.
 2. Volgens Peeters betekent akkoord “sociale vrede voor twee jaar”, Open Vld en N-VA niet te spreken over brugpensioen vanaf 58 jaar

  Volgens Peeters betekent akkoord “sociale vrede voor twee jaar”, Open Vld en N-VA niet te spreken over brugpensi­oen vanaf 58 jaar

  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hoopt dat de regering het loonakkoord tussen vakbonden en werkgevers kan honoreren. “De waarde van een IPA is niet te onderschatten”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Peeters laat verstaan dat hij de afspraken die de sociale partners maakten rond de landingsbanen en rond het vroegere brugpensioen wil volgen. Open Vld en N-VA zijn daarover niet enthousiast, hoewel Open Vld later op de dag de toon milderde na een overleg met de sociale partners. Premier Charles Michel vindt het positief nieuws dat de sociale partners een loonakkoord hebben gesloten.
 1. Socialistische vakbond verwerpt loonakkoord, ACV en ACLVB keuren het wel goed
  Loonakkoord

  Socialisti­sche vakbond verwerpt loonak­koord, ACV en ACLVB keuren het wel goed

  De drie vakbonden brachten vandaag hun definitieve stem uit over het loonakkoord. De liberale vakbond heeft het ontwerp van loonakkoord met 75,5 procent van de stemmen goedgekeurd. Dat is vernomen van voorzitter Mario Coppens. Eerder keurde ook al het ACV het ontwerpakkoord goed. Het ABVV heeft het akkoord met 56 procent verworpen. De negatieve uitslag van de stemming bij de socialistische vakbond komt niet helemaal onverwacht.
 1. Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers
  Play

  Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers

 2. Heb jij de kerstversiering van het Witte Huis al gezien?
  Play

  Heb jij de kerstver­sie­ring van het Witte Huis al gezien?