Regering denkt na over bouw volledig nieuwe kerncentrale in 2040
De bouw van een nieuwe kerncentrale is één van de scenario's die de federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) mee laat becijferen naar aanleiding van het Energiepact. Dat schrijft de Franstalige krant La Libre Belgique op haar website. Volgens bronnen aan Belga gaat het om een "volledig theoretische" denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel "minimalistische als maximalistische hypotheses". MR-voorzitter Olivier Chastel verklaarde vanavond op La Une dat uit de gevraagde berekeningen zal blijken dat de bouw van een nieuwe centrale onbetaalbaar is.
Het kernkabinet buigt zich morgen over de methodologie van de cijferoefening.
Eind vorig jaar weigerde N-VA het licht op groen te zetten voor het ontwerp van Energiepact waarover de vier ministers van Energie van ons land het eens waren geworden. De partij struikelt over de kernuitstap die in 2025 is voorzien uit vrees voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs van de alternatieven, zoals de bouw van gascentrales.
De federale regering heeft daarom de Gentse professor Johan Albrecht en het Planbureau gevraagd de impact te becijferen van verschillende scenario's. Volgens La Libre staat de bouw van een nieuwe kerncentrale in 2040 daar ook tussen. Het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wilde het bericht bevestigen noch ontkennen.
De bouw van een nieuwe centrale stond in het kiesprogramma van N-VA, maar de Vlaamsnationalisten legden die piste de voorbije weken niet op tafel. Zij schuiven het langer openhouden van huidige centrales als mogelijkheid naar voren.
"Onbetaalbaar"
"Uit de gevraagde berekeningen zal duidelijk blijken dat de bouw van een nieuwe centrale onbetaalbaar" is, zei MR-voorzitter Olivier Chastel vanavond. Hij wees er in het programma 'Jeudi en prime' op dat het regeerakkoord een kernuitstap tegen 2025 voorziet. In het ontwerp van energiepact, dat de vier ministers van Energie van het land hebben onderhandeld, is de bouw van een nieuwe kerncentrale niet voorzien, benadrukte hij.
Chastel verklaarde daarnaast voorstander is van een regering Michel II met de N-VA na de verkiezingen van 2019. Hij zei verheugd te zijn van de liberale accenten in het beleid van de huidige federale regering. De N-VA heeft volgens hem de grootste toegevingen gedaan door haar institutionele eisen te laten vallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CD&V: "Regeerakkoord en wet op kernuitstap krachtiger dan wisselmeerderheid Groen"
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Energiepact
Vlaamse regering heeft nog geen standpunt over Energiepact: "Visietekst nog niet besproken"
De Vlaamse regering heeft nog geen standpunt klaar over de visienota over een Energiepact, bijna een maand nadat de vier energieministers daarover een akkoord bereikten. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bevestigd in Commissie in het Vlaams parlement. Een concrete timing is er niet. Volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke is het "erg duidelijk dat de regering niet van plan is nog een interfederaal energiepact te sluiten". -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
PREMIUM
Nóg een studie om N-VA te overtuigen
De federale regering bestelt een studie rond de economische impact van het energiepact. Dat moet helpen om N-VA te overtuigen dat een kernuitstap in 2025 wél haalbaar én betaalbaar is. Of dat ook zal lukken? "Tot nu blijkt dat het honderden miljoenen kost", zegt Bert Wollants (N-VA). -
Acid plaatst nieuwe video over Reuzegom: “Ik ben bang, maar ik ben trots”
209 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Van Overveldt
Nico Slommers
Hubert Vanmechelen
Geert Matthys
Dan Midden