De kerncentrale van Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale van Tihange. © ANP

Regering denkt na over bouw volledig nieuwe kerncentrale in 2040

De bouw van een nieuwe kerncentrale is één van de scenario's die de federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) mee laat becijferen naar aanleiding van het Energiepact. Dat schrijft de Franstalige krant La Libre Belgique op haar website. Volgens bronnen aan Belga gaat het om een "volledig theoretische" denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel "minimalistische als maximalistische hypotheses".  MR-voorzitter Olivier Chastel verklaarde vanavond op La Une dat uit de gevraagde berekeningen zal blijken dat de bouw van een nieuwe centrale onbetaalbaar is. 

209 reacties

 • Jan Van Overveldt

  5 jaar geleden
  Binnen 5 jaar zijn de eerst geplaatste windmolens reeds aan vervanging toe. Of gaan ze die ook 35 jaar laten draaien? Binnen 10 jaar ongeveer de helft alsook de geplaatste zonnepanelen. De nieuwe kerncentrales hadden er al 15 jaar moeten staan trouwens. Grootste probleem is de EU die onzinnige veiligheids-normen oplegt, vandaar immense vertragingen bij de bouw in o.a. Finland, Frankrijk enz.
 • Nico Slommers

  5 jaar geleden
  En in welk landsdeel gaan ze een nieuwe centrale zetten? Liever wat minder miljarden aan nutteloze gevechtsvliegtuigen en deze gebruiken voor nuttige zaken zoals onze energie. Met dat geld was er nu al geen discussie meer.
 • Hubert Vanmechelen

  5 jaar geleden
  Ja, tegen 2040 heeft men al zoveel geld verbrast aan alternatieve rotzooi dat een nieuwe kerncentrale onbetaalbaar wordt. Andere landen zijn al begonnen met de bouw van een nieuw type kerncentrale en daar blijken ze dus wel betaalbaar te zijn! Hoe langer men wacht hoe duurder het ook wordt. Waar wacht België dan nog op ??
 • Geert Matthys

  5 jaar geleden
  Alle continenten bouwen kerncentrales bij, Europa mag de knullige act wel stoppen want heel het continent draait op kernenergie dus tuurlijk worden alle centrales ge-upgrade en komen er nog paar bij.
 • Dan Midden

  5 jaar geleden
  stel de vraag aan de burger per referendum! Lijkt me de meest democratische oplossing aangezien geen enkele partij eerder sprak van een nieuwe te zetten, enkel de bestaande langer openhouden!