Recordaantal Vlamingen lijdt aan werkstress
Werken viel de Vlaming nooit zo zwaar. Dat blijkt uit de driejaarlijkse werkbaarheidsmonitor van de SERV, het overlegorgaan van de Vlaamse werkgeversorganisaties en vakbonden, zo schrijft De Tijd zaterdag.
De SERV onderzoekt sinds 2004 'werkbaar werk'. Hij peilt daarbij naar werkstress, motivatie, leermogelijkheden en de balans tussen werk en privé. Nooit eerder waren de resultaten zo slecht: minder dan de helft heeft een job die naar eigen zeggen 'werkbaar' is.
Vooral de werkstress piekt. 840.000 werknemers hebben psychische vermoeidheidsproblemen. Het gaat om 36,8 procent van de Vlaamse werknemers. Een op de zeven of 310.000 werknemers zitten in een 'acute en problematische' situatie. Ze zitten tegen een burn-out aan.
Ook de overige indicatoren gaan in het rood. Het aantal Vlamingen met motivatieproblemen steeg aanzienlijk, naar bijna een half miljoen. Bijna 300.000 werknemers krijgen werk en privé niet gecombineerd.
De oorzaken
De SERV verklaart de resultaten in de eerste plaats door de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures raken almaar moeilijker ingevuld, wat leidt tot toenemende werkdruk. Meer aanwervingen betekent meer werk, om nieuwe collega's in te werken en niet-ingevulde functies op te vangen. Daarnaast wegen voortdurende reorganisaties door.
De sectoren waar werknemers het zwaarst kreunen onder hun job, zijn het onderwijs en de zorgsector. Niet toevallig sectoren waar de afgelopen jaren flink is bespaard en gereorganiseerd. In de voedingssector is het aandeel werknemers met werkstress met bijna 10 procentpunten gestegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Werkgroep buigt zich over fonds met extra middelen voor zorgsector uit noodbegroting
In de Kamer gaan de verschillende fracties een werkgroep oprichten die ervoor moet zorgen dat de extra middelen voor de zorgsector die vorige week in de noodbegroting zijn opgenomen daadwerkelijk kunnen worden toegekend. -
-
17
OVERZICHT. De supermarktoorlog in Vlaanderen: “Wat Albert Heijn doet, is extreem marktverstorend”
-
Aantal aangegeven gevallen van agressie tegen leerkrachten blijft stijgen
Het aantal aangegeven gevallen van agressie tegen leerkrachten blijft toenemen. In de eerste helft van 2019 ging het om 56 gevallen. Dat zijn er al bijna even veel als in heel 2017. Vooral de agressie door leerlingen lijkt in de lift te zitten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Kristof Slagmulder. -
Armoede dreigt voor recordaantal Belgen
Het beschikbare gezinsinkomen van de Belgen, de beste graadmeter voor de koopkracht, is tussen 2004 en 2017 ongeveer 10 procent gestegen. Toch zit het armoederisico op het hoogste niveau in jaren, blijkt uit een nieuwe studie van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid, schrijven De Tijd en L'Echo vrijdag. -
UPDATE37
Nationale Bank vindt het geen goed idee om banken te verplichten rente op spaarboekjes te verhogen
48 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerdanny janssens
Heidi Dilis
Gino Denil
Linda D'Haese
Anoniem