Een jonge vrouw bekijkt vacatures.
Volledig scherm
PREMIUM
Een jonge vrouw bekijkt vacatures. © anp

Recordaantal vacatures: “Heel wat bedrijven doen moeite niet meer om ze te plaatsen, omdat ze tóch niet ingevuld raken”

Er waren in ons land nooit meer vacatures dan nu: bijna 214.000. Tegelijk hadden ondernemingen het nooit moeilijker deze ingevuld te krijgen. Voor elke 100 arbeidsplaatsen moeten er nu al vijf zien ingevuld te geraken. Waarom is dat een probleem? In welke sectoren is de nood het hoogst? Maar vooral: hoe geraken we hier uit?

82 reacties

 • Hendrik Goeminne

  2 maanden geleden
  Misschien heel misschien zou het dan interessant kunnen zijn dat de (hr-afdelingen van) bedrijven zich dringend aan deze realiteit aanpassen. Mijn ervaring leert me dat men zich bij sollicitaties nog steeds opstelt alsof men werkelijk alles te eisen heeft ;).
 • Willy Schepers

  3 maanden geleden
  Een bedrijf neemt alleen mensen aan met ervaring. Waarom gaan werken voor een paar euro's meer per maand, men krijgt zo wie zo een dikke uitkering waar men niets moet voor doen.
 • Leen Van den bussche

  3 maanden geleden
  En de 60 plussers krijgen geen kans, zelfs mensen met veel capaciteiten ! Hoe knoop je dit aan elkaar ?
 • Catherine Mistiaen

  3 maanden geleden
  Waardeer contracten van bepaalde duur, waarop een eind/vervaldatum staat: zo krijgt iedereen meer zekerheid en perspectief in de tijd. Wie tevreden is, zal het contract zeker verlengen. Of het contract wordt eventueel afgesloten met een C4+uitkering (voor WN): ontslagpremie is op die manier niet meer nodig (voor WG). Win/win voor iedereen, volgens mij. Contracten van onbepaalde duur, zijn kooien waarin WG en WN aan elkaar geketend zijn, tot aan het pensioen, of tot de dood erop volgt.
 • Ben Detrez

  3 maanden geleden
  Onlangs bij ons een aantal plaatsen in de administratie via de VDAB vacant laten verklaren. Geen ervaring vereist enkel de Nederlandse taal voldoende machtig zijn en je humaniora af hebben. Loon 1600 euro per maand. Resultaat : amper 7 kandidaten die zich aangemeld hebben waarvan de helft het enkel deed om “een bewijs van sollicitatie” te bekomen en niet de moeite genomen hadden om de functiebeschrijving te gelezen met als gevolg dat ze niet eens wisten voor wat ze kwamen solliciteren.
 1. Onbeperkt bijverdienen zonder belastingen te betalen: dit zijn de voordelen van een flexi-job
  Jobat

  Onbeperkt bijverdie­nen zonder belastin­gen te betalen: dit zijn de voordelen van een flexi-job

  Eén op de drie Vlamingen verdient niet genoeg om alle maandelijkse kosten te kunnen betalen, dat blijkt uit De Grote Geldenquête van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. 20 procent van de Vlamingen gaat daarom ook op zoek naar een bijbaan om de financiële druk te verlichten. Bij een flexi-job staat je brutoloon gelijk aan je nettoloon én moet je achteraf geen extra belastingen betalen. In welke sectoren kan je aan de slag? En hoeveel kan je ermee verdienen? Jobat.be legt uit.
 2. PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
  Spaargids.be

  PayPal verliest een belangrij­ke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een krediet­kaart?

  Het betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.