Jo Brouns en Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams parlement.
Volledig scherm
PREMIUM
Jo Brouns en Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams parlement. © VRT

RECONSTRUCTIE. Wil CD&V de Vlaamse regering verlaten omdat ze er niets meer bij te winnen heeft? Zo verliepen de 23 zenuwslopende uren in de Wetstraat

Geen Septemberverklaring en nog altijd geen Vlaamse steunmaatregelen: een crisissfeer hing vandaag over de Vlaamse regering. Eén man werd door Open Vld en N-VA aangeduid als de grote schuldige: CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Even verloor minister-president Jan Jambon (N-VA) zelfs zijn geduld en er klonk bij de onderhandelaars ook openlijk heimwee naar Hilde Crevits. Zo verliepen de 23 zenuwslopende uren voor de onderhandelingen uiteindelijk afsprongen.

119 reacties

 • Danny janssens

  2 maanden geleden
  Ik krijg steeds meer respect voor de CDV, nu nog een verlaging van de pensioenleeftijd zoals jullie beloofd hebben en jullie krijgen mijn stem voor de eerste keer in mijn leven. Anders wordt het PVDA
 • Luc Vandeplas

  2 maanden geleden
  Over het aantal kinderen maken beslis je uiteindelijk zelf, moet de ganse maatschappij hiervoor dan opdraaien?
 • Lilianne van neylen

  2 maanden geleden
  Mahdi denk dat hij alleenheerser is in zijn partij, in de Vlaamse regering en over het Vlaamse volk! Democratie is weer ver te zoeken of helemaal dood! Als 1 man een beslissing van een hele regering kan tegenhouden deugt er toch iets niet in het systeem! Extra geld voor de meest kwetsbaren is de hoeksteen van onze maatschappij: solidariteit! Laat nu dat Mahdi net niet willen. Wie verdedigt hij hiermee eigenlijk ??! Het lijkt meer en meer op een bewust (duivels ipv christelijk?) plan!
 • jean pierre Tibermont

  2 maanden geleden
  CD&V gaat traag maar zeker de dieperik in eigen schuld dikke bult !
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Men moet er geen tegenstelling burgers met en zonder kinderen van maken, Ferdinand Drees. Dat is de verdeelstrategie van conservatieven en liberalen. Deze Vlaamse (en federale) regering helpt en de alleenstaanden en deze met kinderen niet. En de armsten met wat aalmoezen en een voedselbank zoals in de 19e eeuw. Dat is terug glijden naar de armoede van de 19e eeuw. Waar rechten als kindergeld, werkloosheidsuitkering, ziekenkas en pensioen juist door ontstaan zijn.
 1. CD&V-voorzitter Mahdi reageert op regeringscrisis: “Indexering van kinderbijslag is voor ons rode lijn”
  Play

  CD&V-voorzitter Mahdi reageert op regerings­cri­sis: “Indexering van kinderbij­slag is voor ons rode lijn”

  De Vlaamse regering verkeert in crisis nadat geen akkoord kon worden bereikt over de begroting. De boosdoener voor die mislukking is volgens N-VA en Open Vld CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. De roep naar een regering zonder CD&V, maar mét Vooruit, begint steeds luider te klinken. “Wat hebben mensen eraan als we eruit stappen”, poneert Mahdi in de studio van VTM NIEUWS. Voor de CD&V-voorzitter blijft de indexering van de kinderbijslag een rode lijn.
 2. ONZE OPINIE. “CD&V wil zich niet meer laten temmen, maar kan klauwend ten onder gaan”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “CD&V wil zich niet meer laten temmen, maar kan klauwend ten onder gaan”

  Het moest een groots moment met doordachte koopkrachtmaatregelen voor Vlamingen worden. We moesten geduld hebben. Vlaanderen zou na langere tijd met goed beleid komen. Dat gebeurde niét. Jan Jambon draagt straks de historische primeur van een uitgestelde Grote Vlaamse Spreekbeurt. Voor de minister-president is dit een pijnlijke blamage. Alsof er nog niet genoeg barsten zaten in zijn imago. En dat omdat N-VA en ook Open Vld zich miskeken hebben op een CD&V die zich niet meer wil laten temmen. Maar CD&V kan klauwend ten onder gaan.