Elio Di Rupo, Sophie Wilmès en Jan Jambon tijdens de persconferentie van de nationale veiligheidsraad op 12 maart vorig jaar
Volledig scherm
PREMIUM
Elio Di Rupo, Sophie Wilmès en Jan Jambon tijdens de persconferentie van de nationale veiligheidsraad op 12 maart vorig jaar © Photo News

RECONSTRUC­TIE. Hoe we op 2 dagen in lockdown gingen: “Ik zag mensen allerlei dingen doen waarvan ik al wist: dat zal de laatste keer zijn voor een lange tijd”

Exact een jaar geleden, op 11 maart 2020, werd in ons land het eerste overlijden door corona bekendgemaakt. Vooral het feit dat we met vertraging de Italiaanse curve aan het volgen waren, deed de politiek naar ongeziene maatregelen grijpen.
* Maggie De Block (Open VLD): “Toen Macron de scholen sloot, konden we moeilijk verantwoorden dat wij ze niet dicht deden.”
* Wouter Beke (CD&V): “Ik heb die namiddag nog naar mijn moeder gebeld, die de dag nadien jarig is. Ik zei: ‘moeder, geen familie, geen feest dit jaar’.

Dit is hoe we op op 2 dagen van “evenemen­ten tot 1.000” naar gesloten scholen, cafés en restaurants gingen.

16 reacties

 • Michel Philippe

  1 jaar geleden
  Een ding herinner ik mij nog zeer goed. Als de mensen in het Noorden van Italië reeds stierven als vliegen keek men hier in België met gekruiste armen toe.
 • piet goethals

  1 jaar geleden
  Een jaar geleden? En we staan nog steeds ter plaatse, of beter nog een paar stappen verder achteruit. En we weten allemaal waaraan dat ligt, of niet soms?
 • Marc Saerens

  1 jaar geleden
  En elke dag zie ik het 'MS Vivaldi' ooit aanzien als het vlaggenschip en van stapel gelopen in België, zinken, maar niet door een ijsberg als de 'SS Titanic', maar Covi 19 en door de onkunde van haar bemanning.
 • Steve De Jonghe

  1 jaar geleden
  Belgie het land van de prutsers (politici) en het land waar doden belangrijker zijn dan de levenden!!
 • Houzet Xavier

  1 jaar geleden
  We hadden eerst mevr.Wilmes (blauw) nu hebben we premier Decroo (blauw) en mevr Deblock (blauw) en de knoeiboel gaat maar verder. Wanneer krijgen we eens politici die niet blauw zijn maar de crisis echt aanpakken .