De brand op het Groot Schietveld in Brecht vanuit de lucht.
Volledig scherm
PREMIUM
De brand op het Groot Schietveld in Brecht vanuit de lucht. © Photo News

RECONSTRUCTIE. Het begon met: “Oei, een rookpluim”, het eindigde met de grootste natuurbrand ooit in België. Hoe kon het zó fout lopen op het Groot Schietveld?

Enkele militairen merkten vrijdagochtend een rookpluimpje op tijdens hun schietoefening op het Groot Schietveld in Brecht, zoals wel vaker. Maar ze kregen de vlammen niet gedoofd, hun brandweerwagen was defect en de waterzakken voor de legerhelikopters bleken nooit besteld. Een paar uur later was de rook zichtbaar tot in de ruimte. 750 hectare aan bos en heide werd verwoest. “Wat hadden die militairen eigenlijk gedacht? Dat het geen kwaad kon om met scherp te schieten op heide zo droog als stro?!” Reconstructie van de grootste natuurbrand ooit in België.

56 reacties

 • wesley netnem

  1 jaar geleden
  Ach hier aan het Schietveld van Helchteren in Limburg gebeurt dit ook al eens zo'n vuurtje, dat is zelfs goed voor de Natuur ! Vroeger had je de A10 Thunderbolt / Warthog die zeer laag overvlogen en vuurden met hun 30mm kanon dat was pas lawaai !? Maar die zie je nu niet meer ..spijtig ! Ook de nachtvluchten zijn verleden tijd tot 23u en 1 of 2x per maand nog ! Heide branden zijn eigenlijk een normaal natuur fenomeen ?
 • Ludovic De Beuckeleer

  1 jaar geleden
  en Antwerpen heeft mogen genieten van zijn emissie vrije zone.
 • Peggy Heeren

  1 jaar geleden
  gebeurt in het buitenland ook al wel eens . Vroeger werden bepaalde stroken afgefikt om dit probleem te voorkomen . als je door sommige natuurgebieden wandelt , dan sta je er versteld van dat er niet meer van die dingen gebeuren ... als je ziet hoeveel brandbaar materiaal er op de grond ligt te rotten en te wachten op een vonk . totaal geen natuurbehoud hier in belgie
 • Tobias Renders

  1 jaar geleden
  Maakt toch niet uit. Ongelukken gebeuren toch gewoon. Niemand zijn schuld.
 • Patrick Bee

  1 jaar geleden
  @Herman Jacobs ik woon ook meer als 50 jaar in de buurt van Pampa Range mij stoort het niet of heeft het nooit gestoord ik mis zelfs het geluidsbarrière van de jaren 70 en 80 ,is altijd een oefenterrein geweest. was het geen terrein was deze ook vol gebouwd.Wees eerlijk wat stelt Limburg nu nog voor vergeleken met 30 jaar geleden?