Reconstructie dood Jozef Chovanec uitgesteld door corona - familie verbijsterd over uitblijven van tuchtprocedures voor betrokken agenten
Twee dagen waren er uitgetrokken voor de reconstructie van de laatste uren van Jozef Chovanec, de 38-jarige Slovaak die in februari 2018 overleed in het ziekenhuis van Charleroi. Maar die reconstructie is nu uitgesteld wegens de coronacrisis. De familie van de man reageert ondertussen verbijsterd op de verklaringen van commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker. Die zei vandaag in de Kamer dat het wellicht nog even zal duren vooraleer er tuchtprocedures worden opgestart tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Chovanec.
Delen per e-mail
Enkele dagen voor zijn dood was Chovanec met geweld uit het vliegtuig naar zijn vaderland gezet. Hij werd die avond opgesloten in een cel op de luchthaven van Charleroi, waar hij eerst zichzelf zwaar verwondde en vervolgens langdurig overmeesterd werd door meerdere agenten. Eén van hen - een jonge vrouw - bracht daarbij een Hitlergroet. De beelden daarvan lekten vorige zomer uit in deze krant.
De onderzoeksrechter weigerde lang een reconstructie. Zij vond een wedersamenstelling onnodig. Op aandringen van de nabestaanden beval de kamer van Inbeschuldigingstelling daarop een reconstructie. Normaal zou die plaatsvinden op 9 en 11 februari. Maar in het belang van de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen is de reconstructie nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.
“Dit is een zware opdoffer voor de weduwe van het slachtoffer”, zegt advocate Ann Van de Steen. “Ze hoopt al zo lang antwoorden te krijgen. De reconstructie kan daarbij helpen. Hopelijk is uitstel geen afstel.” Van de Steen spreekt van een heel wrang gevoel. “Toen meneer Chovanec stierf was er van corona in ons land nog totaal geen sprake. Had de onderzoeksrechter toen haar werk gedaan én een reconstructie georganiseerd, zaten we nu niet met deze ellendige situatie.”
Nog geen tuchtprocedures
Volgens commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker is een tuchtprocedure tegen de betrokken agenten overigens nog niet meteen aan de orde. Justitie zal zich wellicht eerst uitspreken over de omstandigheden waarin Chovanec om het leven kwam, zei hij vandaag in de Kamer. De feiten zijn intussen drie jaar oud, maar volgens De Mesmaeker zou een verjaring kunnen worden opgeschort totdat een rechter een juridische uitspraak heeft gedaan in de zaak, op voorwaarde dat het gaat om feiten die aan een gerechtelijk onderzoek zijn onderworpen. Op die manier zouden eventuele tuchtsancties dus uitgesteld worden tot na een vonnis.
Dat er op heden, quasi 3 jaar na de feiten en 6 maanden nadat de beelden van het vreselijke voorval publiek werden, nog steeds tuchtonderzoeken niet zijn opgestart en daardoor nu dreigen te verjaren, is voor de familie onaanvaardbaar
De familie-Chovanec reageert vandaag verbijsterd in een mededeling via haar advocaat. “Het gegeven dat er op heden, quasi 3 jaar na de feiten en 6 maanden nadat de beelden van het vreselijke voorval publiek werden, nog steeds tuchtonderzoeken niet zijn opgestart en daardoor nu dreigen te verjaren, is voor de familie onaanvaardbaar”, luidt het. Dat tuchtonderzoeken door een dreigende verjaring niet meer mogelijk zouden zijn, is voor de nabestaanden van Chovanec onbegrijpelijk. “De voorbije maanden werden diverse publieke verklaringen geuit waarbij werd gesproken over ‘een uitgestoken hand’ en ‘de wil om het dossier tot op het bot te onderzoeken’. Nu blijkt dat diverse tuchtonderzoeken niet eens zijn opgestart komen deze uitspraken betekenisloos over.”
Uit het niet opstarten - of het zelfs laten verjaren - van tuchtonderzoeken wordt bij de familie wederom de indruk gewekt dat de wil om de zaak volledig te onderzoeken niet op ieder niveau aanwezig is.
De Mesmaeker wees in de Kamer op de complexiteit van de tuchtwetgeving. Het is voor de familie onbegrijpelijk dat “de complexiteit van de eigen wetgeving zou worden ingeroepen om het stilzitten te rechtvaardigen”.
“Uit het niet opstarten - of het zelfs laten verjaren - van tuchtonderzoeken wordt bij de familie wederom de indruk gewekt dat de wil om de zaak volledig te onderzoeken niet op ieder niveau aanwezig is. Dit is onaanvaardbaar”, leest de mededeling. De familie roept alle betrokken instanties dan ook op om “onmiddellijk de nodige stappen te ondernemen”.
Vandaag vond ook in het Europees Parlement een debat over de zaak-Chovanec plaats. Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders noemde het essentieel dat België voortmaakt met het onderzoek, zodat eventuele verantwoordelijken voor de dood van Chovanec kunnen worden aangeduid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
"Hartaanval? En dat net in politiekantoor?" Familie stelt zich vragen nadat twintiger overlijdt na arrestatie
Een Brusselse jongeman, Ibrahima B. (23), is gestorven kort nadat hij opgepakt werd door de politie. Toen agenten hem fouilleerden, zakte hij in elkaar. Zijn familie en vrienden kregen te horen dat hij een hartaanval kreeg, maar stellen zich grote vragen. Ze willen morgen betogen voor het commissariaat. -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Greta Thunberg en Anuna De Wever ondervragen premier De Croo over Belgische klimaatbeleid
De vier jonge klimaatactivisten Greta Thunberg, Luisa Neubauer, Adélaïde Charlier en Anuna De Wever hebben vandaag om 18 uur een online ontmoeting met premier Alexander De Croo (Open Vld). Daarin zullen ze hem ondervragen over het huidige Belgische klimaatbeleid. Hun afspraak met De Croo komt er ter gelegenheid van een open brief die de klimaatjongeren in 2020 aan de wereldleiders hebben gericht. -
-
Comité P over zaak-Chovanec: ondanks voldoende aanleiding werd politietop niet geïnformeerd
Verschillende personeelsleden van de luchtvaartpolitie hebben de videobeelden van de arrestatie van Jozef Chovanec ruim voor ze in de pers uitlekten gezien, maar niemand vond het nodig die hogerop te melden. Dat staat in het rapport van het Comité P over de zaak-Chovanec, dat is overgemaakt aan de Kamer. -
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
PREMIUM26
Onderzoeker Bart Mesuere pleit voor nuance in het vaccindebat: “Kijk niet alleen naar de grote voorraad, dat is te gemakkelijk”
-
Verbale en fysieke agressie naar buschauffeurs daalt amper, overlastklachten stijgen
Het aantal gevallen van verbale en fysieke agressie tegen Vlaamse buschauffeurs is amper gedaald in 2020. De Lijn ontving in de eerste 9 maanden van vorig jaar nog zo’n 2.600 klachten. “Er moet eindelijk gereageerd worden in het belang van de buschauffeurs en de reizigers”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).
11 reacties
Leo Marien
Johan Billiet
Jan Van de Velde
Wilfried Vanden Berg
DIRK VAN DESSEL