Terrorist Osama Krayem (rechts) vlak voor hij het metrostation binnenstapt, met een rugzak vol explosieven op zijn rug. Hij zou zich bedenken, maar zijn kompaan Khalid El Bakraoui blies zich wel op in station Maalbeek. Daar vielen 17 doden.
Volledig scherm
PREMIUM
Terrorist Osama Krayem (rechts) vlak voor hij het metrostation binnenstapt, met een rugzak vol explosieven op zijn rug. Hij zou zich bedenken, maar zijn kompaan Khalid El Bakraoui blies zich wel op in station Maalbeek. Daar vielen 17 doden. © rv

RECONSTRUCTIE. De aanslag in Maalbeek: “De rinkelende gsm’s van slachtoffers waren het ergst. Jij weet dat ze nooit meer gaan opnemen”

“De anderen hebben hun werk gedaan. Nu is het aan ons.” Een uur en dertien minuten na de aanslagen in Zaventem blaast Khalid El Bakraoui zich op in het metrostation Maalbeek. Een vuurzee raast door de wagon. “Ik zag reizigers na de explosie in paniek op de sporen springen, en geëlektrocuteerd worden.” De aanslag in het metrostation, door de ogen van de terroristen, slachtoffers en hulpverleners.

 1. MR blokkeert verbod op gokreclame: “De goklobby is één van de meest aanklampende sectoren in het land”
  PREMIUM
  Politiek
  8

  MR blokkeert verbod op gokreclame: “De goklobby is één van de meest aanklampen­de sectoren in het land”

  Wie er zijn centen op heeft ingezet dat gokreclame in België drastisch aan banden wordt gelegd, die is zijn inzet mogelijks kwijt. Geen reclamespotjes meer op tv, de sponsoring van sportclubs aan de ketting: de kans dat deze én andere strengere regels tegen 1 juli een feit zijn, is weer serieus geslonken. Hoe komt dat? En wat nu met die striktere regels en de zomerdeadline? Geraakt de regering hier nog uit?
 1. Parlement wil nóg eens advies van experten over partijfinanciering, maar niemand kan uitleggen waarom
  PREMIUM
  121

  Parlement wil nóg eens advies van experten over partijfi­nan­cie­ring, maar niemand kan uitleggen waarom

  Na hoorzittingen met experten en een lijvig rapport over een hervorming van de partijfinanciering, heeft de Kamercommissie Grondwet vandaag beslist wat ze er concreet mee gaat doen: nog eens advies vragen aan andere experten. Waarover precies? Niemand die het uitgelegd krijgt. Het lijkt vooral een vertragingsmanoeuvre van een meerderheid die nog nergens staat met een gezamenlijk voorstel voor een echte hervorming. “Maar zo blijft de druk tenminste hoog.”
 2. Geen koffie meer op kabinet-de Moor: deurwaarder neemt zelfs koffiemachine in beslag
  PREMIUM
  103

  Geen koffie meer op kabinet-de Moor: deurwaar­der neemt zelfs koffiema­chi­ne in beslag

  Geen koffie meer op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Een deurwaarder nam er vrijdag zelfs de espressomachine in beslag. Volgens advocaten voldoet de regering niet aan de verplichting om de asielzoekers uit het kraakpand in de Paleizenstraat een bed, een bad en brood te geven. “Het is alsof jij je verkeersboete niet zou betalen en er beslag wordt gelegd op je tv”. En zo kan u straks de kantoorspullen op de kop tikken. Hoe is het zover kunnen komen?