Rechter vindt 160 km/u van dronken beklaagde veilig
Delen per e-mail
"Honderzestig kilometer per uur op de snelweg is geen onaangepaste snelheid, want in Duitsland mag het ook", schrijft een Hasselste politierechter in een vonnis over een dodelijk ongeval. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het parket van Hasselt liet vandaag weten dat het tegen de uitspraak in beroep gaat. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) is verontwaardigd.
Beschonken
Bij het dodelijke ongeval, in december 2007, reed de beschonken beklaagde met minstens 160 km/u achterop het slachtoffer in. De snelheid kon best, zo vindt de politierechter, omdat er verder geen verkeer in de buurt was. "Het enkele feit dat de beklaagde zijn voertuig bestuurde met een snelheid van minstens 160 km/u levert niet het bewijs dat hij zijn voertuig bestuurde met een aan de concrete verkeerssituatie onaangepaste snelheid", zo staat in het vonnis.
Verbijsterd
De familie van het slachtoffer gaat net zoals het Hasseltse parket in beroep tegen de uitspraak. "Door zijn verbijsterende redenering komt de rechter tot de beslissing dat het slachtoffer voor twee derde in de fout was", zegt de advocaat van het slachtoffer.
De beklaagde werd veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk en een rijverbod van zeven maanden.
Van Brempt
Ook Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) is verontwaardigd. "Al jarenlang voeren de ministers van Mobiliteit een beleid om het aantal verkeersdoden te beperken en alle studies wijzen er op dat overdreven snelheid één van de belangrijkste redenen is voor verkeersonveiligheid", zegt ze.
"In Noorwegen is de maximumsnelheid op snelwegen 100 km/u. Wat gaat de politierechter doen? Alle Belgen die op de snelweg rijden bestraffen. Want in Noorwegen zou dat ook zo zijn", zegt ze. (belga/kh/sam)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse variant minder besmettelijk dan eerst gevreesd en vaccin Pfizer effectief tegen nieuwe mutatie
De Britse variant is niet 70 procent, maar 30 procent besmettelijker. Dat blijkt uit een grootscheeps Brits onderzoek en is in De Ochtend op Radio 1 bevestigd door Koen Pouwels, gezondheidseconoom en epidemioloog aan de universiteit van Oxford. “Het is na een aantal weken gevaarlijker en zal meer doden opleveren”, aldus Pouwels. Tegelijk blijkt uit een studie dat het vaccin van Pfizer en BioNTech waarschijnlijk effectief is tegen de nieuwe variant. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -