Rechtbank noemt coronapas in Wallonië onwettig: “Trek die situatie recht, anders dwangsom van 5.000 euro per dag”
Een Naamse rechtbank heeft het gebruik van het Corona Safe Ticket in Wallonië onwettig verklaard. Als er geen maatregelen worden getroffen om die situatie recht te trekken, moet het Waalse gewest binnenkort een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier
Een alliantie van gezondheidswerkers, wetenschappers, advocaten en burgers - verzameld in de vzw Notre bon Droit - voert al een tijdje een strijd tegen de coronapas. Die geeft aan of iemand gevaccineerd is tegen het coronavirus, recent negatief testte of genezen werd verklaard en wordt in heel België gebruikt om onder meer de toegang tot de horeca te regelen.
De rechtbank van eerste aanleg in Namen geeft de vzw nu in kortgeding gelijk. “Er zijn in het Waalse decreet meerdere zaken vastgesteld die wettelijk in tegenspraak zijn met het Europees recht en het recht op bescherming van persoonsgegevens. In het vonnis staat onder meer ook te lezen dat het niet aangetoond is dat de coronapas het enige alternatief is voor een nieuwe lockdown”, klinkt het. De maatregel beperkt zodanig de vrijheid dat die niet in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen, vindt de rechter.
Volgt Brussel?
Het Waals gewest moet nu maatregelen nemen om de situatie recht te zetten tot er een uitspraak ten gronde is. Vanaf een termijn van zeven dagen na de betekening van de beslissing van de rechtbank staat daar een dwangsom van 5.000 euro per dag op. Het gewest moet ook de gerechtskosten op zich nemen.
De vzw heeft ook nog een kortgeding aangespannen bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Daar wordt op 8 december gepleit.
De Waalse regering laat in een korte reactie weten dat de coronapas in Wallonië van kracht blijft. “De regering heeft akte genomen van de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg in Namen. Die beslissing annuleert het Waalse decreet niet en dus blijft het Covid Safe Ticket van toepassing in Wallonië.” De regering gaat wel in beroep tegen de uitspraak.
Bekijk ook: Van wat ie is tot hoe je hem krijgt: 5 vragen over coronapas
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook de politiek vindt dat de rente op de spaarboekjes omhoog moet: dit zijn de 3 opties
-
Wereldgezondheidsorganisatie raadt alle niet-gevaccineerde zestigplussers aan om reis uit te stellen
Mensen boven de 60 die niet volledig gevaccineerd of personen met onderliggende aandoeningen, zouden hun reisplannen maar even in de ijskast moeten zetten om niet te worden blootgesteld aan de risico’s die de omikronvariant met zich meebrengt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die herhaalt wel dat algemene reisverboden niet zinvol zijn om de verspreiding van het al dan niet gemuteerde virus tegen te houden. -
PREMIUM
De seingever sterft uit, zelfs nu koersen hen 30 euro betalen: “Vorige week was er ruzie met iemand die niet wou wachten. Resultaat: een gebroken pols”
Dat de Ronde van België voor vrouwen op het laatste nippertje is afgelast is geen toeval: de seingever sterft uit. Nochtans verdient het niet slecht, zo’n middagje op een kruispunt staan: bedragen van 30 euro zijn geen uitzondering, zeggen organisatoren - en dan is er nog een opbod tussen de verschillende wielerorganisaties bezig. Wat is er aan de hand in wielerland? -
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
Het moet je maar overkomen: je auto wordt afgekeurd bij de technische keuring omdat een koplamp het niet doet, en dus moet je opnieuw langskomen. Maar nog vóór die herkeuring heb je een ongeval waarbij jij in fout bent. Hoe zit het dan met de verzekering? Independer.be adviseert. -
PREMIUM
Gezin krijgt voorstel om 6,5 miljoen euro per maand af te lossen voor gas: “Wat op de app staat, moet ik betalen, zei contactpersoon”
Geschat totaalbedrag: 26.245.239,96 euro. Die droge melding kregen Nick Van Hoeydonck (30) en Sofie Glibert (22) uit Hoevenen toen ze de jaarafrekening voor hun gasverbruik kregen. “Toen ik dat bedrag zag, moest ik toch even een half uur extra pauze nemen op het werk”, vertelt Nick. En toch ging er niks mis met de berekening door energieleverancier Luminus: Nick en Sofie maakten zelf een fout die iedereen kan overkomen.Stabroek -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen