Raad van State veegt sluiting van de cultuursector van tafel
De Raad van State heeft dinsdag de sluiting van de cultuursector geschorst, omdat de maatregel ‘disproportioneel’ is en ‘niet steunt op adequate motieven’. Het arrest van de Raad betekent dat de cultuursector in principe meteen weer open kan. Het kernkabinet is dinsdagavond als reactie snel bijeen gekomen en besliste ook snel: de oude regels van vóór het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. De cultuursector kan dus weer open, ook de bioscopen mogen de deuren opnieuw openzwaaien.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
De cultuursector toonde zich de laatste dagen bijzonder misnoegd omdat het Overlegcomité van vorige week besliste om alle binnenevenementen te verbieden, waarvan de facto vooral de cultuur het slachtoffer was. “Disproportioneel, onredelijk en niet noodzakelijk”, aldus de sector, die zondag op straat kwam in Brussel en maandagmiddag naar de Raad van State trok om beroep in te dienen tegen de sluiting. Ook bij veel experten was er kritiek. Zij hadden de sluiting van de sector immers niet geadviseerd.
Onmiddellijke ingang
Een coalitie van organisaties vroeg aan de Raad van State om het koninklijk besluit te schorsen dat de sluiting van de cultuursector regelt. De Raad besliste dinsdag om de coronamaatregelen effectief op te schorten: “De Raad heeft voorlopig geoordeeld dat de maatregel disproportioneel is en dat de bestreden handeling niet steunt op adequate motieven waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid”, zo luidt het arrest. Het betrof een voorlopige schorsing, die evenwel onmiddellijk ingaat tot er een uitspraak ten gronde is.
Dat betekent dat culturele instellingen in principe meteen de deuren opnieuw zouden kunnen openen, met de regels van het vorige koninklijk besluit: met maximaal 200 personen binnen, zittend met een mondmasker op en met het Covid Safe Ticket. Het arrest gold wel enkel voor theaters, operazalen en concertgebouwen en bijvoorbeeld niet voor de cinema’s. Andere binnenactiviteiten blijven voorlopig ook verboden, want over niet-culturele evenementen sprak de Raad van State zich niet uit. De tropische zwembaden, bowlings en binnenspeeltuinen blijven dus dicht.
Voorlopig
Advocaat Kati Verstrepen (56), voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, dat de verschillende kunstenaars en culturele instellingen achter het beroep ondersteunde, reageerde tevreden op het arrest. “De Raad van State heeft geoordeeld dat het verbieden van culturele activiteiten buiten proportie is én véél te streng. Dat is bijzonder goed nieuws. Het betekent dat de sluiting van de cultuursector van de baan is. Voorlopig althans, want het gaat hier om ‘een schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid’. In zo’n geval worden de genomen maatregelen opgeschort tot er ten gronde wordt geoordeeld.”
“Symbolische overwinning”
Op een oordeel ten gronde van de Raad van State zou het sowieso nog even wachten zijn. In het beste geval neemt die procedure een jaar tot vijftien maanden in beslag. Met andere woorden: in principe zouden culturele instellingen vanaf nu de deuren opnieuw kunnen openen en dit zeker voor een periode van een jaar tot vijftien maanden. “Een procedure ten gronde kan bijzonder lang duren. Tot dan kan alles open blijven”, aldus meester Verstrepen.
Onder meer acteur Stany Crets, die luid van zich liet horen in de hele discussie rond de sluiting van de culturele sector, reageerde opgetogen. “Dit is een symbolische overwinning”, zei hij aan VTM NIEUWS. “Maar we zijn er nog niet. Ik hoop dat dit arrest een precedent zal zijn voor andere sectoren.”
Oude regels weer van kracht
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die instaat voor de uitvoering van het koninklijk besluit, reageerde dinsdagavond bij VTM NIEUWS dat het arrest van de Raad snel bekeken zou worden en dat daarna ook snel zou worden beslist over nieuwe maatregelen. Ook de regels voor de bioscopen zouden weer onder de loep genomen worden, liet ze verstaan.
Later op de avond volgde dan het nieuws dat de minister de opdracht krijgt om een nieuw koninklijk besluit rond de cultuursector te schrijven. De oude regels van voor het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. En die regels gelden ook voor de bioscopen. Morgen zou er een digitaal Overlegcomité worden georganiseerd om dit te bekrachtigen.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Diesel wordt opnieuw tikkeltje duurder: tot 1,977 euro per liter
Diesel (B7) tanken wordt morgen een tikkeltje duurder. De maximumprijs stijgt dan 1,8 cent tot 1,977 euro per liter. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
-
Vandenbroucke pleit voor “minimale sokkel” voor cultuursector als coronacijfers onder controle blijven
Na het protest op de Brusselse Kunstberg afgelopen weekend, zat de cultuursector vandaag (virtueel) samen met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hun openingsbod was een snelle heropstart op volle capaciteit, met mondmaskers en een coronapas. Vandenbroucke stelt alvast voor om het Overlegcomité “op zeer korte termijn” te laten beslissen over een “minimale sokkel” voor cultuuractiviteiten. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Antwerpen
Nazivlaggen doen reizigers vreemd opkijken: “Even geschrokken toen ik door het station liep”
Wie vandaag in het Antwerpse Centraal Station moet zijn, wordt even teruggekatapulteerd naar de Tweede Wereldoorlog. In het station hangen sinds vanmorgen rode nazivlaggen voor opnames van de film ‘Wil’. En dat is niet voor iedereen even duidelijk. -
De Croo: “We moeten ons voorbereiden op periode met veel instabiliteit”
“We moeten ons voorbereiden op een periode met veel instabiliteit en veel onzekerheid”, zo waarschuwt premier Alexander De Croo (Open Vld) vanuit het Zwitserse Davos. “De wereld is zich aan het herorganiseren. We mogen niet denken dat er geen impact zal zijn (...). Mijn eerste prioriteit is onze bevolking zo goed mogelijk beschermen”, zei de premier in een gesprek met journalisten.
162 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLudo Janssens
Vanessa Huysmans
Eddy DeGoei
van Dessel Wim
Mariette Jaspers