Quarantaineregels in basisscholen versoepeld, ministers roepen op om kinderen één keer per week te testen op corona
Naar alle waarschijnlijkheid zouden volgende week maandag de scholen opnieuw openen. In de aanloop naar het Overlegcomité van morgen zaten de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs al samen. Ze roepen op om kinderen minstens één keer week te zelftesten. Ook worden de quarantaineregels in het basisonderwijs versoepeld. De nieuwe regels treden in werking op 10 januari, meldt persagentschap Belga op basis van een persbericht na afloop van de Interministeriële Conferentie.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
Ouders worden aangeraden om één keer per week een zelftest af te nemen bij hun kind(eren). Zelfs als die geen symptomen van het coronavirus hebben, raden de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs aan.
Volgens VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez gaat het om een advies en niet om een verplichting. Het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) laat aan onze redactie weten dat het advies enkel van toepassing is op kinderen vanaf zes jaar.
Aan VRT NWS laat het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten dat er geen gratis zelftesten ter beschikking zullen worden gesteld. “Wanneer je twee kinderen hebt en ze één keer per week test, kom je aan 64 euro per maand. Op drie maanden tijd is dat 200 euro. Dat is niet voor iedereen evident, waardoor dat wij vrezen dat dat testbeleid kaas met gaatjes zal zijn. Wie het kan betalen, zal dat doen, maar wie het niet kan betalen het niet zal doen”, reageert Anneke Blanckaert van de Gezinsbond bij de openbare omroep. Die bezorgdheid uit ook Inge Van Trimpont, directeur van de permanente ondersteuningscel van de Centra voor Leerlingenbegeleiding van het GO-onderwijs bij Radio 1.
Versoepelde quarantaineregels in basisonderwijs
Tot nu toe moest een klas in de basisschool in quarantaine gaan van zodra er twee besmettingen met corona werden vastgesteld. Dat wordt versoepeld. Leerlingen en leerkrachten moeten pas in quarantaine wanneer er vier leerlingen besmet raken. Hetzelfde gebeurt wanneer 25 procent van een klas positief test. In plaats van zeven dagen zal die quarantaine maar vijf dagen duren.
Daarnaast zullen leerlingen in zowel het lager als kleuteronderwijs beschouwd worden als laagrisicocontacten. Wanneer een kind een hoogrisicocontact had buiten de schoolmuren en het kind geen symptomen vertoont, mag het bovendien de quarantaine verlaten om naar school te gaan.
Inge Van Trimpont van de CLB’s had liever gezien dat de quota geschrapt werden. “Leg geen aantal besmettingen vast wanneer een klas moet sluiten, laat lokale CLB-artsen die inschatting maken”, zegt ze in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.
Secundair onderwijs volgt basisprincipes van rest van de samenleving
In het secundair onderwijs worden dezelfde regels gevolgd als in de rest van de samenleving. Zo hoeven scholieren die maximaal vijf maanden geleden een vaccin hebben gekregen niet in quarantaine na een hoogrisicocontact. Ze moeten ook geen PCR-test laten afnemen.
Wie slechts deels gevaccineerd is, moet 10 dagen in quarantaine, maar kan die vanaf dag 4 wel verlaten, op voorwaarde dat er dagelijks een negatieve zelftest wordt afgenomen. Leerlingen die niet gevaccineerd zijn, moeten zeven dagen in quarantaine. Dat verneemt onze redactie uit verschillende bronnen. Ze moeten wel dagelijks een negatieve zelftest hebben tot dag tien.
De nieuwe regels treden in werking vanaf maandag 10 januari 2022 en gelden tot aan de krokusvakantie. Eind januari volgt een tussentijdse evaluatie.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJette
Uw ziekenhuis van de toekomst maakt plan om corona volgende jaren (!) het hoofd te bieden: gepensioneerden voor intensieve, barometer met opnames en sneller terug naar huis
In ziekenhuizen is het sinds maart 2020 vaak dweilen met de kraan open. Intensieve diensten die golf na golf vollopen, de niet-Covid-zorg die telkens moet uitgesteld en op piekmomenten een groot tekort aan handen. Met een vijfjarenplan hoopt het UZ Brussel het voortaan anders te doen. “Je kan niet telkens het brandalarm aanzetten en de pompiers het vuur laten blussen. Dat hou je geen jaren vol.” -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
-
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
PREMIUM
Communicatie-expert ziet gemiste kans in nieuwe quarantaineregels: “Wie kan hier nog aan uit?”
Communicatie-expert Jeroen Wils vindt de nieuwe quarantaineregels te ingewikkeld. “Men had al lang een expert uit de reclamewereld moeten aantrekken om de steeds veranderende maatregelen te vertalen naar de bevolking.” -
Hasselt
Politie brengt meegenomen geitjes gezond en wel terug naar Domein Kiewit
Vier geitjes werden afgelopen woensdag en donderdag meegenomen uit de kinderboerderij van Domein Kiewit. De politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) kon de geitjes telkens in goede gezondheid terugvinden en naar huis brengen. -
Overlegcomité vindt elektronisch plaats, geen persconferentie achteraf
Het Overlegcomité van vrijdagnamiddag over de verdere maatregelen tegen het coronavirus zal elektronisch plaatsvinden en er komt geen persconferentie achteraf. Dat vernam persagentschap Belga vrijdag bij het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld).