PVDA-voorzitter Peter Mertens
Volledig scherm
PVDA-voorzitter Peter Mertens © BELGA

PVDA wil zwaartepunt opnieuw op federaal niveau brengen

PVDA pleit voor een forse versterking van het federale niveau, met dus de herfederalisering van een aantal bevoegdheden, zoals gezondheidszorg en energie. Dat moet het beleid een pak efficiënter maken en het aantal ministers met een derde terugschroeven. Dat staat in een nieuwe visietekst die de uiterst linkse partij schreef in het kader van haar We Are One-campagne.

29 reacties

 • karel dillen

  2 maanden geleden
  In Brussel haalt zo goed als geen enkele Vlaamstalige partij de kiesdrempel dus voeg Brussel bij Wallonië. Op die manier weegt een Vlaamse stem ook zwaarder door zoals de vlaamsnationalisten willen (meer Walen, minder Vlamingen).
 • karel dillen

  2 maanden geleden
  Lijkt mij stukken realistischer dan het confederalisme van BDW. Waarom in 2024 geen regering van socialisten, groenen en communisten evt met CDH of Defi erbij dan gaat er misschien eens iets veranderen voor de gewone hardwerkende Belg
 • Sylvain Helsen

  2 maanden geleden
  Indien 50% van het Noorden {Nederlandstaligen} en 100% van het Zuiden {Franstaligen en Duitstaligen} voor 100% Unitair gaan, dan heb je in principe 75% van alle stemgerechtigden. Voer eventueel ook Engels als eenheidstaal in voor heel België. Dan kun je van heel België één grote gemeente maken. Met één enkele Burgemeester. En 12 gemeenteraadsleden. Meer heb je niet nodig. Vereenvoudigd voorgesteld uiteraard. Voer dit systeem in voor een periode van 4 jaar. En na afloop kan de kiezer beslissen.
 • Eddy Lefere

  2 maanden geleden
  Gelijk heeft die man minder ministers maar ook veel minder medewerkers.
 • Jan Boden

  2 maanden geleden
  Zo was het 60 jaar geleden met waalse ministers die geen Vlaams konden of wilden spreken. Voor elke investering in Vlaanderen moest er ook in wallonië 1 komen, beter gekend als de wafelijzerpolitiek. Zo kreeg je in the middle of nowhere een snelwegbrug zonder snelweg.
 1. DE GROTE PEILING. Helft Vlamingen wil kortere zomervakantie, Walen kijken met andere bril naar ‘rijk der vrijheid’
  PREMIUM

  DE GROTE PEILING. Helft Vlamingen wil kortere zomervakan­tie, Walen kijken met andere bril naar ‘rijk der vrijheid’

  Een kortere zomervakantie van een week of 6, maar wel een herfst- en krokusverlof van twee weken als compensatie? En in verband met corona: de schrik voor een vierde golf, het versoepelingstempo, de strenge ‘meester’ Frank Vandenbroucke, onze vakantieplannen, de festivals... Uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL blijkt dat Vlamingen en Walen met een compleet andere bril naar ‘het rijk der Vrijheid.’ Alle cijfers op een rijtje.