PVDA-voorzitter Peter Mertens.
Volledig scherm
PVDA-voorzitter Peter Mertens. © PHOTO_NEWS

PVDA wil hogere dotatie als nationale partij wegens precedent van Vlaams Blok

De PVDA blijft erbij dat ze een nationale partij is en dat dus ook de Vlaamse stemmen, die de partij op 25 mei 2014 haalde, moeten meetellen bij de berekening van de partijdotatie, ook al heeft ze in Vlaanderen geen verkozenen gehaald. De radicaal linkse partij schermt met een precedent: het toenmalige Vlaams Blok kreeg na de verkiezingen van 2003 een dotatie berekend op het aantal behaalde stemmen, met inbegrip van de 6.198 stemmen die de partij in Henegouwen behaalde. Het variabel deel van de dotatie stijgt met 60 procent als de 'Vlaamse' stemmen meetellen.

 1. Tweede coronagolf duwt Vlaams begrotingstekort nog dieper in het rood
  11

  Tweede coronagolf duwt Vlaams begrotings­te­kort nog dieper in het rood

  Bij ongewijzigd beleid zal het Vlaamse begrotingstekort in 2021 verder oplopen naar 4,1 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Dat is 1,6 miljard euro meer dan de Vlaamse regering heeft geraamd bij opmaak van deze begroting. De slechtere cijfers zijn deels het gevolg van de maatregelen voor de tweede coronagolf. De SERV pleit ervoor om snel in te zetten op relancebeleid.
 2. Belgische staat krijgt 434 dagen extra om plan-Wathelet voor luchtverkeer Brussels Airport te schrappen

  Belgische staat krijgt 434 dagen extra om plan-Wathelet voor luchtver­keer Brussels Airport te schrappen

  De Belgische staat krijgt van de milieustakingsrechter 434 dagen extra om de aanpassingen aan de vliegroutes van en naar Brussels Airport die in de periode 2012-2014 in het kader van het plan-Wathelet werden doorgevoerd, te schrappen en een "Staten-generaal van de nationale luchthaven" te organiseren. Dat meldt de persrechter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. Diezelfde milieustakingsrechter stelt wel vast dat de overheid nog geen enkele poging gedaan heeft om dat plan te schrappen of zo een staten-generaal te organiseren.
 1. Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemotherapie: "De kinderen geven mij kracht"
  Play

  Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemothera­pie: "De kinderen geven mij kracht"

 2. Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken
  Play

  Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken