Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

PVDA wil energiefactuur doen dalen met heffing op "woekerwinst" kernenergie

Als het van PVDA afhangt, komt er een taks op de “woekerwinsten” van energiemultinationals. De opbrengst moet helpen de btw op energie te verlagen naar 6 procent, om op die manier de fors gestegen energiefactuur te drukken. Volgens Electrabel is de redenering van PVDA te simplistisch en houdt ze geen rekening met de complexe realiteit op de energiemarkt.

24 reacties

 • Marc Van der Vloedt

  1 jaar geleden
  Nu hun aanhang, verkozenen en afdrachten zo groot worden kunnen ze er stilletjes aan denken om zelf een (energie) maatschappij en (verdelers)netwerk uit te bouwen. Of de volgende keer als de olie bijna niks kostte of negatief noteerde, wat tankers reserveren en vullen.
 • Serge van Camp

  1 jaar geleden
  Hmmmm, wie heeft in het verleden alles verkocht. Ah ja Verhofstadt.
 • Herbert Verbeeck

  1 jaar geleden
  Doe daar ook de woekerwinsten bij van de input zonnepanelen op het net en de werkelijke verkoopprijs door de elektriciteisbedrijven. Room dat ferm af, maar die lobby's hé...
 • An Peeters

  1 jaar geleden
  Momenteel kunnen we absoluut niet zonder kernenergie, dan pas zouden we ons blauw betalen en op piekmomenten gewoon geen energie hebben. Maar energie, zou een basisbehoefte moeten zijn en het lijkt mij de taak van de regering om deze te verzekeren. Wat moet dat worden als iedereen ook nog eens elektrisch gaat rijden ?
 • Kevin Theunckens

  1 jaar geleden
  En wat gaat het kosten als de centrales eenmaal dicht zijn ?? Gasprijzen zijn aan het stijgen, gascentrales zijn de toekomst volgens sommigen . Maar we gaan niet meer moeten betalen hoor, ook niet als de stroom uit het buitenland komt. Ja, hallo !! Er zal wel weer genoeg blijven plakken aan bepaalde vingers.
 1. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 2. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.