PVDA wil energiefactuur doen dalen met heffing op "woekerwinst" kernenergie
Als het van PVDA afhangt, komt er een taks op de “woekerwinsten” van energiemultinationals. De opbrengst moet helpen de btw op energie te verlagen naar 6 procent, om op die manier de fors gestegen energiefactuur te drukken. Volgens Electrabel is de redenering van PVDA te simplistisch en houdt ze geen rekening met de complexe realiteit op de energiemarkt.
De communistische partij is al langer voorstander van de verlaging van de btw op energie naar 6 procent. Nu de energiefactuur de pan dreigt uit te swingen, legt PVDA haar wetsvoorstel opnieuw op tafel. Aan zo’n btw-verlaging hangt een aanzienlijk kostenplaatje. Om dat te betalen, schuift PVDA een “schokplan” naar voren, waarvoor ze zich baseert op het voorbeeld van Spanje. Daar wil de regering de energiefactuur tegen het einde van het jaar halveren, in eerste instantie door te knippen in de verwachte overwinsten van de grote energiebedrijven.
De studiedienst van de PVDA maakte zelf een raming van de overwinsten van de nucleaire sector in België en kwam uit op een bedrag van minimaal 127,4 miljoen euro per maand, of 1,53 miljard euro per jaar. “Met dergelijke bedragen kunnen we de factuur van de mensen al aanzienlijk verlagen,” zegt Kamerfractieleider Raoul Hedebouw. Om zicht te krijgen op de precieze cijfers, vraagt PVDA volledige transparantie van Engie-Electrabel en Luminus over de winsten die ze momenteel boeken met de Belgische kerncentrales.
“Wat in Spanje kan, kan hier ook. Wij vragen dat de verschillende regeringen - federaal en gewestelijk - dringend ingrijpen om de energiefactuur betaalbaar te houden”, zegt Hedebouw. “Naast de btw-verlaging naar 6 procent en een taks op de woekerwinsten van de energiesector, vragen we dat alle taksen en heffingen uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald.”
Simplistisch
Volgens energiebedrijf Electrabel is de redenering van PVDA echter veel te simplistisch. Bijna alle elektriciteit die onze kerncentrales vandaag produceren is allang op voorhand verkocht aan veel lagere prijzen dan vandaag. Hetzelfde geldt voor de elektriciteit die we volgend jaar verwachten te produceren met onze kerncentrales: ook die is al grotendeels verkocht via langetermijncontracten aan lagere prijzen, luidt het.
“Bij die langetermijncontracten wordt de prijs vastgelegd op het moment van de verkoop en niet op het moment van de effectieve levering. Deze aanpak is standaard in de energiesector. Producenten beheren de productie van hun grote elektriciteitscentrales als een verstandige huisvader/-moeder”, legt een woordvoerster uit. De producenten kunnen zich op die manier indekken tegen het risico op grote prijsschommelingen, maar het maakt ook dat de stijging van de winst beperkt blijft als de prijzen op de energiemarkt onverwacht sterk stijgen.
Belgische staat
Het bedrijf merkt ook op dat de opbrengst van de kerncentrales structureel wordt gedeeld met de Belgische staat. Zo betaalde Electrabel tussen 2010 en 2021 reeds 3,5 miljard euro aan nucleaire bijdragen. “Verder investeerden we ook 1,3 miljard euro in de uitbatingsverlenging van Doel 1 en 2 en Tihange 1 en investeren we jaarlijks 200 miljoen euro in het onderhoud van onze kerncentrales.”
De nucleaire bijdrage die Electrabel aan de staat betaalt, houdt rekening met de evolutie van de kosten en de marktprijzen, de investeringen en de totale productie. “Gezien de recente hoge beschikbaarheidsgraad van onze centrales en de hogere prijzen zal de bijdrage aan de Belgische staat stijgen”, klinkt het voorts. De jaarlijkse berekeningen worden gecontroleerd door de federale energieregulator CREG.
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lommel
Hevige brand treft stofferingsbedrijf in Lommel
De brandweer van Noord-Limburg heeft deze ochtend om 6.30 uur een melding gekregen van een uitslaande brand in een stofferingsbedrijf aan de Maatheide in Lommel. Rond 8.30 uur hadden de brandweermannen de situatie volledig onder controle. -
PREMIUM
Ook ons favoriete eten moet eraan geloven: diepvriesfrieten 51 procent duurder
Het inflatiemonster heeft nu ook onze Belgische trots te pakken: diepvriesfrieten zijn liefst 51 procent duurder dan een jaar geleden. Het gevolg van een opeenstapeling van verschillende factoren. En ook in de frituur zal je binnenkort mogelijk meer moeten betalen voor een pakje friet. -
Energieprijzen in Europa door het dak, 10 procent erbij in enkele uren tijd
De prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa gaan dinsdag volledig door het dak. In enkele uren tijd is er 10 procent bijgekomen. De minste marktbeweging zorgt voor paniek, klinkt het bij traders. -
-
PREMIUM
ASSISEN. Glazenwasser vindt nu troost in de Bijbel
Elke avond voor het slapen gaan, slaat ex-glazenwasser Stephaan Du Lion een kruisje. In zijn cel heeft hij een Bijbel. Af en toe leest hij daar in en dat geeft hem troost. Al schiet zijn gemoed nog af en toe vol. Zo ook gisteren. Heel even. -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
BNP Paribas boekt recordwinst: dividend van 375 miljoen euro voor Belgische staat
De Franse bank BNP Paribas, de moedergroep van de Belgische bank BNP Paribas Fortis, heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 10,2 miljard euro. De Belgische staat kan als aandeelhouder rekenen op 375 miljoen euro aan dividenden. -
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarc Van der Vloedt
Serge van Camp
Herbert Verbeeck
An Peeters
Kevin Theunckens