PVDA-fractieleidster in de Kamer van volksvertegenwoordigers Sofie Merckx.
Volledig scherm
PVDA-fractieleidster in de Kamer van volksvertegenwoordigers Sofie Merckx. © BELGA

PVDA-fractieleider Sofie Merckx: “Ja, Stalin was een massamoordenaar. Maar ik wil niet zwart-wit naar de geschiedenis kijken”

Stalin was een massamoordenaar, maar het communisme heeft ook goede dingen gerealiseerd. Dat zegt Sofie Merckx, fractieleider van de radicaal-linkse PVDA, in de krant ‘De Zondag’. De marxisten nemen vaak een dubbele houding aan als het gaat over communistische figuren zoals Stalin en Mao. “Ik wil niet zwart-wit kijken naar deze geschiedenis. Dat het nazisme is verslagen, is ook dankzij de Sovjet-Unie.”

20 reacties

 • Carl Vangenechten

  2 maanden geleden
  Om mij te overtuigen van de weldaden van het communisten mag Sofie Merckx mij een lijstje bezorgen van communistische landen waar het aangenaam is om te leven. Suggesties: USSR, Cuba, China, Noord-Korea...
 • Nema De Geest

  2 maanden geleden
  Het is niet omdat een communistisch regime gruwelijke dingen doet, dat communisme slecht is. Er zijn tal van kapitalistische en zelfs democratische landen die op grote schaal mensenrechten schenden, onschuldigen bombarderen, volken uitmoorden... Leer het onderscheid en veroordeel zij die over de schreef gaan.
 • Kurt Steyaert

  2 maanden geleden
  Communisme is een theorie en in de praktijk niet realiseerbaar. Communisme als staatsvorm deugt niet, maar kapitalistisch liberalisme evenmin! De westerse samenleving werd ook vakkundig de grond in geboord door het liberalisme op nog niet de helft zoveel jaren als de communisten nodig hadden om op dit punt te geraken. Politiek is een zaak van machtswellustelingen, om het even welk isme ze aanhangen!
 • Anne Marie De Keersmaecker

  2 maanden geleden
  Cuba kan je ook niet vergelijken met die andere leiders. In Cuba hebben ze gratis gezondheidszorg en onderwijs maar niemand is daar rijk.
 • Luc Verstraelen

  2 maanden geleden
  Inderdaad,gratis gezondheidszorg in Cuba.Maar wat heb je eraan als er niets in de apotheken ligt en wat er wel is voorbehouden is voor de partijbonzen en familie.
 1. Ongeveer 6.000 extra overlijdens vorig jaar: “Het aantal overlijdens in 2022 ligt hoog”

  Ongeveer 6.000 extra overlij­dens vorig jaar: “Het aantal overlij­dens in 2022 ligt hoog”

  Vorig jaar werden - voorlopig - ongeveer 116.500 overlijdens in België geregistreerd, zo blijkt uit cijfers die Statbel vandaag heeft gepubliceerd. Dat is 5,5 procent meer, of ongeveer 6.000 extra doden, dan de door het Belgisch statistiekbureau gehanteerde referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2017, 2018, 2019 en 2021. De stijging is het meest zichtbaar in het Vlaamse en Waalse Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers.
 1. EU-parlementariërs die weigerden Rusland als terreurstaat te erkennen, treffen bloederige posters op kantoordeuren aan

  EU-parlementa­riërs die weigerden Rusland als terreurs­taat te erkennen, treffen bloederige posters op kantoordeu­ren aan

  De Europarlementsleden die eergisteren tegen de resolutie stemden waarin Rusland als een terreurstaat wordt erkend, troffen gisteren niet mis te verstane protestposters aan op de deur van hun kantoor. Op de posters staat de Russische president Vladimir Poetin afgebeeld met een bloederige handafdruk over zijn gezicht. “Met mijn stem steun ik een terrorist”, staat erbij geschreven.
 2. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”