Puppy verscheurt 1.500 euro aan bankbiljetten van Waalse man, Nationale Bank komt met oplossing
Sommige honden verscheuren alles wat ze op hun pad tegenkomen. Sally, een golden retriever van 8 maanden oud, is niet anders. Helaas voor baasje Grégory bedroeg de buit van zijn puppy een enveloppe met 1.500 euro die de Luikenaar op het aanrecht had laten liggen, meldt RTL Info. Gelukkig bestaat er bij de Nationale Bank van België een procedure voor dergelijke accidenten.
Grégory had de omslag met het geld aan de kant gelegd voor de aanbetaling van een auto. Terwijl hij een paar uur in zijn garage aan het werk was, zette Sally haar tanden in het geld. “Toen ik terug binnenkwam, ontdekte ik de versnipperde enveloppe en de biljetten op de grond.” Of hij kwaad was op zijn trouwe viervoeter? “Helemaal niet”, klinkt het bij RTL Info. “Ik nam het mezelf vooral kwalijk omdat ik maar voorzichtiger had moeten zijn.”
“Echte puzzel”
Aanvankelijk probeerde de Waal de brokken zelf nog te lijmen. Letterlijk dan, met een rol plakband, maar dat bleek onbegonnen werk. “Het was een echte puzzel. Ik was er een hele avond zoet mee. Sommige biljetten kon ik min of meer redden, maar andere raakten nog meer beschadigd. Ik ging ervan uit dat ik het geld niet meer zou kunnen gebruiken.”
Grégory klopte aan bij zijn bank voor advies. Die stuurde de man door naar de Nationale Bank. Klein ongemak: de centrale bank van België heeft maar één loket en dat is in Brussel. “Ik woon in Luik”, vervolgt de Waal. “Mijn bank kon de procedure op zich nemen, maar dan zou het enkele weken duren.”
Witwassen
En dus besliste de man een snipperdag te nemen en zelf naar de hoofdstad te reizen. Bij de Nationale Bank werd gelukkig aan alle voorwaarden voldaan om het geld te wisselen. “De beschadiging van de biljetten moet ten eerste onvrijwillig zijn”, legt woordvoerder Geert Sciot uit. “Ten tweede moet nog meer dan de helft van het biljet bestaan. Deze voorwaarde is heel belangrijk omdat het briefje anders twee keer kan worden omgewisseld.”
Doordat Grégory de biljetten zelf had proberen te herstellen, was er daarnaast nog een grondige controle van het geld nodig. “Die duurde tien werkdagen”, legt Sally’s baasje uit. Over deze procedure klinkt het bij Sciot: “Het wisselen van geld is een techniek om geld wit te wassen. Daarom moeten we extra voorzichtig zijn en de wetgeving respecteren.”
Wist je dat
Tien dagen na zijn eerste trip mocht Grégory zijn geld afhalen in Brussel. Eind goed, al goed, want de Waal kon het bedrag tot op de cent recupereren. Al vond hij het naar eigen zeggen wel vervelend dat een storting niet mogelijk was, en hij als gevolg twee keer op en af naar Brussel moest.
De Nationale Bank laat bijkomend nog weten dat ze sleutelt aan de kwaliteit van bankbiljetten om dit soort tegenslagen in de toekomst te voorkomen. “We proberen onze biljetten sterker en duurzamer te maken. Vaak denken mensen dat bankbiljetten van papier zijn, maar in werkelijkheid zijn ze van katoen”, besluit de bank met een weetje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
Motorrijder overleden na botsing met bestuurder op de vlucht voor politie in provincie Luik
Een motorrijder is zondag in het Luikse Surister (Jalhay) met dodelijk gevolg aangereden door een autobestuurder die op de vlucht was voor de politie. Dat is vernomen van de hulpverleningszone Vesdre Hoëgne et Plateau. -
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
-
Collega’s en politici reageren op overlijden gewezen VUB-rector Caroline Pauwels: “Une grande dame”
Er komen veel reacties op het overlijden van gewezen VUB-rector Caroline Pauwels. Ze overleed gisteren op 58-jarige leeftijd, na een jarenlange strijd tegen kanker. Ze laat twee kinderen achter. -
Jobat
Helft Belgische werknemers solliciteerde afgelopen halfjaar: hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe job?
De helft van de Belgische werknemers solliciteerde het voorbije halfjaar voor een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone. Wat zijn de voornaamste redenen daarvoor? En hoe weet je of jij ook toe bent aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobat.be zet je op weg met een handige zelftest. -
Studie: Belgisch verbod op ‘lootboxes’ in games wordt mogelijk niet goed gehandhaafd
De verbanning van ‘lootboxes’ in België wordt mogelijk niet goed gehandhaafd. Uit een onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van populaire games voor de iPhone in België nog steeds van de verboden gokmechaniek gebruikmaken. -
Geen budget voor verdelgers Aziatische hoornaars in Vlaanderen: “Eerste dodelijke slachtoffer nog deze zomer”
De nesten van de Aziatische hoornaar worden op dit moment niet meer verdelgd omdat het budget daarvoor helemaal is uitgegeven. De exotische wesp vreet echter onze bijen op, en een steek kan ook voor ons levensgevaarlijk zijn. Het Vlaams Bijeninstituut vraagt daarom extra budget aan de bevoegde ministers Zuhal Demir en Jo Brouns, maar krijgt dat (nog) niet. De voorzitter van het instituut waarschuwt dat het eerste dodelijke slachtoffer nog deze zomer zal vallen.