Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) opende het Congres vanmorgen.
Volledig scherm
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) opende het Congres vanmorgen. © Werner De Dobbeleer/Twitter

Psychologie moet helpen om weggebruiker aan te zetten tot veiliger verkeersgedrag

"Kleine psychologische ingrepen kunnen het verkeersgedrag positief beïnvloeden. Het 'nudging', dat is het met subtiele motivatietechnieken aanzetten van mensen tot gewenst gedrag, kan helpen om veilige keuzes te stimuleren of zelfs te belonen." Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gezegd op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Het congres gaat vooral over gedragsverandering.

19 reacties

 • GERARD DE PELECIJN

  3 jaar geleden
  Het is de fout van de auto zelf omdat ze niet meer worden gewijd!
 • Ian Vandenbossche

  3 jaar geleden
  Van het moment iemand achter het stuur van de auto kruipt, worden velen een agressieve egoist. Sympathie, beleefdheid en hoffelijkheid is ver weg. ‘Ik’ eerst, is de leuze.
 • Johan Billiet

  3 jaar geleden
  Wat een lullige softie-aanpak..enigste wat echt helpt zijn ferme en effectieve boetes...(en als het even kan gewoon wat meer blauw op straat..ook in anonieme wagens)...
 • Marco b.

  3 jaar geleden
  Stop er allemaal mee.. Ja idd zwakke weggebruikers zou men beter ook eens een opleiding geven, maar de mensen die hun rijbewijs hebben moet men ook nog eens goed aan herinneren dat ze met een moordmachine rondrijden én ten ALLE tijden moeten kunnen stoppen. Er zijn er hier veel die dat minimaliseren, parapluutje trekken en wijzen naar de zwakke weggebruikers.
 • Kelly Verlinden

  3 jaar geleden
  Zoveel slimme technologie maar een groene golfzone voor auto's is toch te hoog gegrepen blijkbaar. Liever voor het rode licht staan elke 2 minuten.
 1. Brussels Airport verwacht 4 miljoen passagiers in zomermaanden: 74 procent van aantal reizigers van voor coronacrisis
  Zaventem

  Brussels Airport verwacht 4 miljoen passagiers in zomermaan­den: 74 procent van aantal reizigers van voor coronacri­sis

  Met 72.000 passagiers wordt nu vrijdag de drukste dag van de zomeruittocht op Brussels Airport. Over heel juli en augustus verspreid verwacht Zaventem 4 miljoen passagiers. De luchthaven zegt voorbereid te zijn op een drukke zomer. Daar waar er enkele weken geleden nog 1.000 vacatures openstonden, zijn dat er nu ‘slechts’ 590. Maar er loeren wel stakingen om de hoek.
 2. Onze opinie. “De Europese Unie kon Rusland sanctioneren, ze moet nu ook het licht aanhouden”
  PREMIUM

  Onze opinie. “De Europese Unie kon Rusland sanctione­ren, ze moet nu ook het licht aanhouden”

  Duitsland, Frankrijk en Denemarken roepen hun burgers op om energie te besparen. Sommigen lanceren nu campagnes. Als je het zo bekijkt, was onze federale energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) een ‘early adopter’. Een vroege vogel. Zij lanceerde zo’n campagne al in april. We deden er smalend over. Politici dringen te hard ons leven binnen met allerhande regels en opgeheven vingers. Maar de microgolfoven van Tinne Van der Straeten bleek een betuttelende politiek van het minste kwaad.