Danièle Zucker.
Volledig scherm
PREMIUM
Danièle Zucker. © Photo News

Psychologe Danièle Zucker scherp na golf van seksueel geweld: “Elke dag minstens 100 verkrachtingen in België. Dat is een politieke keuze”

De Brusselse psychologe Danièle Zucker kreeg onlangs telefoon van een bezorgd echtpaar. Of ze eens mochten langskomen? Tijdens een avondje uit was hun dochter van vijftien verkracht. Of ze al een klacht bij de politie hadden ingediend, wilde Zucker weten. Neen, want hun dochter had uiteindelijk zelf ook een beetje gedronken. “Et alors?”, zegt Zucker die voor eens en altijd de puntjes op de i wil zetten. “Een slachtoffer is nóóit verantwoordelijk voor de criminele daden van een verkrachter.”

51 reacties

 • Jan Desmet

  3 maanden geleden
  Fred, appels met peren aan het vergelijken ? Ach
 • Bart Timperman

  3 maanden geleden
  Fred Kijzer, Er gebeuren op gewone stranden ook weinig of geen verkrachtingen. Naturisme heeft ook niks te maken met seksualiteit, het is een vorm van leven in vrijheid. Alleen buitenstaanders zullen er iets seksueel van maken omdat mensen er naakt rondlopen.
 • Ivan Smissen

  3 maanden geleden
  Verkrachting moet zwaar bestraft worden: je moet al een psychopaat zijn om dat te doen. Maar tegenwoordig mag je als man bijna niets meer en dat is ook niet juist. Ik zelf geef de dames graag eens een complimentje met een knipoog, maak graag ook een lichtvoetig grapje dat de dames doet blozen en, ja, ik geef ook eens graag een goedbedoelde en liefdevolle tik op het achterwerk. Je kan je niet voorstellen hoeveel problemen ik hier de laatste jaren mee gekregen heb op het werk! Is dat nog normaal?
 • Anna Kupper

  3 maanden geleden
  Onaanvaardbaar! Meisjes moeten middelen mogen gebruiken om zich zelf te verdedigen. Dit zou een fundamenteel recht moeten zijn.
 • Fred Kijzer

  3 maanden geleden
  Er zou eens moeten onderzocht worden hoe het komt dat weinig of geen verkrachtingen gebeuren op naaktstranden of in naturisten kampen, uitdagender dan daar kan je toch niet rondlopen zou je denken…
 1. ONZE OPINIE. Messengeweld bij tieners aanpakken? We meten zelfs niet hoe groot het probleem is
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Messenge­weld bij tieners aanpakken? We meten zelfs niet hoe groot het probleem is

  Ik werk al meer dan 20 jaar als journalist, maar nooit eerder heb ik moeten schrijven over een 12-jarige die met een mes een agent neersteekt. Alles shockeert aan het verhaal. De leeftijd van de dader. Het gebrek aan respect voor de politie. Maar ook hoe de jongen quasi nonchalant - zonder aarzelen zie je op de videobeelden - toesteekt. Schooldirecties waarschuwden eerder al hoe een mes op school voor sommige jongeren even vanzelfsprekend is als een brooddoos in je boekentas. Hoog tijd om die signalen ernstig te nemen, vooraleer een volgend incident een nog dramatischer verloop kent.