Professor Herman Goossens: “We kunnen derde golf niet meer vermijden. Nu maatregelen opvolgen, anders wordt het een drama”
Nu de Britse variant van het coronavirus in ons land duidelijk in opmars is, is een derde golf haast onvermijdelijk. Dat heeft professor Herman Goossens (UAntwerpen) gezegd in VTM NIEUWS. “We zijn op een kantelmoment gekomen”, aldus Goossens.
Delen per e-mail
“Je hoort langs alle kanten dat het stijgt. Bij huisartsen, in triagecentra, in ziekenhuizen, we zien uitbraken in scholen, vooral met de Britse variant... Je voelt aan dat we op een kantelmoment gekomen zijn. Het is nu ontzettend belangrijk de maatregelen op te volgen, anders gaat de golf enorm toenemen. Ik denk dat we aan de derde golf gekomen zijn, maar ook dat we het kunnen beperken als we de maatregelen goed opvolgen. Anders wordt het een drama, en gaan we veel langer met dit virus moeten omgaan - makkelijk tot in april of mei.”
Of er extra maatregelen moeten komen, wil Goossens niet gezegd hebben. “Dat zijn politieke beslissingen”, klinkt het. Over de vele uitbraken van de voorbije dagen in scholen zegt Goossens “dat het in Engeland ook zo begonnen is”.
Ik denk dat we nog een maand hebben en dan zou het kunnen ontploffen
Eén ding is zeker, vertelt hij nog. “De Britse variant is duidelijk in opmars. In Engeland is dat begonnen in september, en is het ontploft in december. Bij ons zijn de eerste gevallen met de Britse variant ontdekt in december, we zijn nu een maand verder. Ik denk dat we nog een maand hebben en dan zou het kunnen ontploffen.”
Pijnlijk
“Ik weet dat mensen het kotsbeu zijn, en ik ben het zelf ook kotsbeu”, aldus Goossens. “Maar we hebben geen keuze. Als we ons niet aan de maatregelen houden, gaat het aantal besmettingen enorm stijgen. Dan stijgen de opnames in maart of april, en dan wordt het in mei en juni nog dramatischer. Het is pijnlijk om te zeggen, maar we moeten nog één à twee maanden doorbijten.”
Goossens vreest ook dat er extra druk zal komen om de scholen te sluiten, maar hoopt systemen te kunnen uitwerken waardoor die toch open kunnen blijven. “We zouden bijvoorbeeld leerkrachten wekelijks een speekseltest kunnen laten afleggen, of we kunnen denken aan mondmaskers voor min 12-jarigen.”
Lees ook:
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
152
Bedrijven knoeien met activiteiten om coronapremie te krijgen
Vorig jaar hebben meer dan 44.000 bedrijven en eenmanszaken een andere bedrijfsactiviteit opgegeven, waardoor ze opeens coronapremies konden aanvragen. Ook 6.353 'spookbedrijven', die al jaren geen echte bedrijfsactiviteiten meer uitoefenen, deden dat. Dat schrijft De Tijd zaterdag. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
PREMIUM45
Cafébaas, barista en sterrenchef tellen met gemengde gevoelens af naar 1 mei: “Nu hopen dat er niet nog 20 regeltjes volgen”
-
-
56
Van Quickenborne: “Avondklok zal nog tijd van kracht zijn, ook als de horeca opent”
Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal de avondklok nog een ruime tijd van kracht blijven. "Ook als de horeca heropent, zal die avondklok er nog zijn. We willen die uiteraard zo snel mogelijk lossen, maar dat kan pas op het juiste ogenblik", zei de vicepremier in VRT NWS. -
PREMIUM
Meeste Vlamingen krijgen uitnodiging met datum voor coronaprik. Alleen inwoners van Gent en Antwerpen moeten zélf afspraak maken
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM
Tweedeling dreigt tussen gevaccineerden en rest van bevolking: "Als 20 procent gevaccineerd is en de zomer opnieuw gevangenis wordt, vrees ik dat we het kot gaan afbreken”
Arm versus rijk. Jong versus oud. Blank versus gekleurd. Man versus vrouw. Aan tegenstellingen geen gebrek in onze maatschappij. Daar komt - een beetje afhankelijk van het tempo waarmee de bevolking het spuitje krijgt - binnenkort nog eentje bij: gevaccineerd versus niet gevaccineerd. “Uiterlijke symbolen die duidelijk maken dat iemand gevaccineerd is: laat ons daar heel ver van weg blijven”, zegt filosoof Ignaas Devisch (50). Hoe moet dat dan, met al die mensen die wel beschermd zijn tegen Covid-19? Mogen zij méér dan de anderen in de wachtrij? Of moeten ze, zoals het adagium van overheid en experten luidt, wachten op de rest voor ze hun normale leven kunnen opnemen?