Professor Jogchum Vrielink over de zaak Hoeyberghs.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Jogchum Vrielink over de zaak Hoeyberghs. © RV/Marc Baert

Professor discrimina­tie­recht over de zaak-Hoeyberghs: “Het strafrecht is niet juiste manier om dit aan te pakken”

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) werd dinsdag veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel voor seksisme en discriminatie. De chirurg zal in beroep gaan tegen het vonnis. Maar heeft deze straf nut en hoe vaak komen dergelijke zaken voor de rechtbank? “Of het strafrecht dergelijke problematieken kan aanpakken? Integendeel”, zegt professor Jogchum Vrielink.

 1. OVERZICHT. Ook bij deze steekpartijen waren minderjarige daders betrokken

  OVERZICHT. Ook bij deze steekpar­tij­en waren minderjari­ge daders betrokken

  Gisteren stak een jongen van 12 jaar een wijkagent neer in Peer. Het slachtoffer stond het verkeer te regelen in de buurt van een school. De steekpartij ontstond na een discussie met de agent, waarbij ook de moeder en de 17-jarige broer van de jongen betrokken waren. “Het is heel uitzonderlijk dat een 12-jarige jongen iemand steekt met een mes. We stellen vast dat er meer gewelddaden gepleegd worden door jongere kinderen, maar dat gaat dan vooral over jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar”, verduidelijkt jeugdrechter Luk Versteylen. Ook bij deze steekpartijen waren minderjarigen betrokken:
 2. Slachtoffer aanslag Zaventem gered van gevaarlijke bacterie dankzij experimentele behandeling met virus

  Slachtof­fer aanslag Zaventem gered van gevaarlij­ke bacterie dankzij experimen­te­le behande­ling met virus

  De dertigjarige Karen Northshield stond op 22 maart 2016 op enkele meters van de bom die ontplofte in de luchthaven van Zaventem. Het slachtoffer van de IS-aanslag werd meer dan vijftig keer geopereerd. Alsof dat niet erg genoeg was, kreeg ze te maken met een antibioticaresistente bacterie. Een nieuwe wetenschappelijke studie beschrijft hoe haar leven werd gered met dank aan een virus.
 3. Advocate van 12-jarige jongen die agent neerstak: “Hij is enorm aangeslagen”
  Play

  Advocate van 12-jarige jongen die agent neerstak: “Hij is enorm aangesla­gen”

  De 12-jarige jongen die een wijkagent in Peer met een mes in de rug stak nabij het Agnetencollege, is voorlopig voor drie maanden in een halfopen jeugdinstelling geplaatst. Dat heeft de jeugdrechter vanmiddag in Hasselt bepaald, bevestigt zijn advocate Eylem Turan. Volgens de advocate is de jongen “enorm aangeslagen” na de feiten. Zijn 17-jarige broer is intussen terug vrij, meldt zijn advocaat. Hij stond al onder toezicht van een jeugdrechter en zal nu intensievere begeleiding krijgen.