Productiesite AstraZeneca in Seneffe “voldoet aan alle contractuele verplichtingen”
De Amerikaanse multinational Thermo Fisher, sinds een maand eigenaar van de site in Seneffe die het coronavaccin van AstraZeneca mee produceert, "voldoet aan al zijn contractuele verplichtingen jegens AstraZeneca". Dat heeft Europees directeur-generaal Cédric Volanti woensdag verzekerd naar aanleiding van een bezoek van eurocommissaris Thierry Breton.
Delen per e-mail
Volanti verwerpt zo de aantijgingen als zou de site van Seneffe deels verantwoordelijk zijn voor de vertragingen van de leveringen van het vaccin tegen COVID-19 van AstraZeneca. De directeur-generaal verzekerde ook dat de recente overname op geen enkele manier het productieproces heeft verstoord.
Enkele weken geleden had het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) in het kader van een Europese controle een inspectie uitgevoerd op de site in Seneffe, zoals dat ook gebeurde op de site van Pfizer in Puurs. Zowel Pfizer-BioNTech, Moderna als AstraZeneca, de drie producenten van de vaccins die al voor de Europese markt zijn goedgekeurd, kondigden de voorbije weken vertragingen in de leveringen van hun vaccins aan.
Het werk dat hier wordt geleverd voor het algemene belang is indrukwekkend
De aankondigingen zetten de relaties met de Europese Commissie flink onder druk, maar woensdag was de toon opnieuw positiever. “Het werk dat hier wordt geleverd voor het algemene belang is indrukwekkend", zei Breton, die als eurocommissaris voor Interne Markt moet helpen om de productiecapaciteit van de vaccinproducenten op te krikken. In Seneffe startte hij een reeks werkbezoeken die de Fransman ook naar sites van Pfizer-BioNTech en Moderna zullen brengen.
"Ik was zelf industrieel, ik ken deze processen, ik weet dat niet alles met een vingerknip van start gaat", verklaarde Breton. De eurocommissaris wil een industrieel netwerk voor de uitwisseling van vaardigheden en goede praktijken opzetten en bedrijven helpen met knelpunten in de toeleveringsketen. Die behelst voor de productie van vaccins soms tot 400 bestanddelen, zo lichtte hij toe.
Via videoconferentie vanuit Boston wees de voorzitter van Thermo Fischer, Mike Shafer, ook op een probleem met "het opkrikken van vaardigheden en expertise" in Europa. Hij onderstreepte niettemin de "enorme expertise" die in België aanwezig is, net als de makkelijke toegang tot infrastructuur.
Thermo Fisher nam vorige maand het bedrijf Henogen over van het Franse Novasep. De Amerikanen verwierven meer bepaald de productie-eenheid van virale vectoren voor gen- en immunotherapie, met sites in Seneffe en Gosselies (Henegouwen). Daar wordt dus ook de actieve substantie voor het vaccin van AstraZeneca geproduceerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Toch één lichtpunt: België springt over 1 procent volledig gevaccineerde inwoners, meer dan in Verenigd Koninkrijk
Hoewel de nieuwe vaccinaties in België stokken door de vele leveringsproblemen bij de producenten, gaan de inentingen met de beschikbare dosissen die in diepvriezers liggen gewoon door. Volgens de nieuwste data van Sciensano is nu 1,03 procent van de volledige bevolking met beide dosissen ingeënt en is zo de drempel van 1 procent genomen. Dat is meer dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dat weliswaar bewust een andere strategie hanteert en alles op alles zet op de eerste, gedeeltelijke vaccinatie. -
39
Ook gouverneur Decaluwé wil terrassen open en spreekt van coronamoeheid bij bevolking én politie: "Het vat is op bij de mensen”
De gouverneur van Luik zal zich niet verzetten als restaurants en cafés hun terrassen opnieuw openen op 1 mei, ongeacht wat het Overlegcomité daarover beslist. De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé (CD&V), benadrukt in een reactie daarop dat een gouverneur moet volgen wat het Overlegcomité zegt, met of zonder goesting. “Aan de andere kant heb ik ook liever dat samenkomsten van mensen gecontroleerd buiten gebeuren”, zegt hij. “De terrassen kunnen ons helpen daarbij.” -
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
-
11
WWF: “België bij grootste importeurs producten uit tropische ontbossing”
De Europese Unie is - op China na - de grootste importeur van producten die gelinkt zijn aan tropische ontbossing en de daarmee gepaard gaande uitstoot. Acht EU-landen, waaronder België, zijn zelfs goed voor 80 procent van de geïmporteerde ontbossing in Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de internationale milieuorganisatie WWF. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
109
Van Ranst: “Druk van bevolking te groot om nu niets te doen”
“Er gaan dingen versoepeld worden”, voorspelt professor Marc Van Ranst, “ook al is er niet zo veel plaats voor als we naar de cijfers kijken”. Volgens de viroloog van de KU Leuven is de druk van de bevolking op de politiek té groot om niets te doen. -
4
Deels les op campus en honderdduizenden zelftesten: voorstel voor hoger onderwijs na paaspauze afgeklopt
Studenten van hogescholen en universiteiten kunnen na de paasvakantie opnieuw gedeeltelijk naar de les, volgens dezelfde regeling die geldig was voor de paaspauze. Dat voorstel hebben minister Ben Weyts (N-VA) en vertegenwoordigers van het hoger onderwijs uitgewerkt. De Vlaamse overheid zal daarnaast “honderdduizenden zelftesten” voorzien.
0 reacties