Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Productiekost 6 euro, verkoopprijs 2.000 euro: producent van belangrijk Covid-19-medicijn onder vuur

Remdesivir, een van de geneesmiddelen die zwaar zieke Covid-patiënten kan helpen, zal worden verkocht aan een prijs die 300 keer hoger zou liggen dan de productiekost. Het farmabedrijf noemt zijn prijs fair, maar ligt onder vuur. In de VS vragen Democraten én Republikeinen om de firma het patent af te nemen.

107 reacties

 • Liesbeth Cuppens

  5 maanden geleden
  Farmaceutische bedrijven denken enkel aan zichzelf: winstbejag ten koste van mensenlevens. Ze zouden onder grond moeten kruipen van schaamte om een woekerprijs te vragen voor een levensreddend medicament.
 • peter destoop

  5 maanden geleden
  @ Pierre Dubois. die apple kopen is de consument zijn eigen keuze, niemand verplicht hem hiertoe. Het vaccin nemen zal verplicht worden of we kunnen in elk geval niet zonder. Dat is een groot verschil.
 • marc van de poel

  5 maanden geleden
  Klopt, Pierre Dubois. Maar mensen kopen waar ze zin in hebben. En met hun eigen geld. Maar dit soort oplichterijen door grote farmaceutische bedrijven is misdadig. Het medicament is al 4 jaar op de markt. En nu, door de plotse hoge interesse in hun product, ver-dertigvoudigen ze eensklaps de prijs. Dit belast niet de persoon in kwestie, maar de Sociale zekerheid. Gangsters.
 • Pierre Dubois

  5 maanden geleden
  Als Apple een iphone op de markt brengt aan 1200 euro die slechts enkele tientallen euro's kost om te produceren dan staat men in de rij (met vooraan degenen die hem het minst kunnen permitteren) om deze te kopen en vindt iedereen dit normaal.
 • Bart De Graeve

  5 maanden geleden
  Het argument dat de overheid en ziekteverzekeringen (en dus de bevolking) besparen op ziekenhuisopname en verzorging is wel degelijk van toepassing; als een persoon 3 dagen korter in een ziekenhuis moet verblijven is dat reeds een forse besparing. Dat niet alleen, vergeet ook niet dat er minder druk op de gezondheidszorg is als er meer bedden beschikbaar zijn voor de zware patiënten.
 1. Vlaming in Wuhan over coronacrisis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"
  Play

  Vlaming in Wuhan over coronacri­sis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"