REUTERS
Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Productiekost 6 euro, verkoopprijs 2.000 euro: producent van belangrijk Covid-19-medicijn onder vuur

Remdesivir, een van de geneesmiddelen die zwaar zieke Covid-patiënten kan helpen, zal worden verkocht aan een prijs die 300 keer hoger zou liggen dan de productiekost. Het farmabedrijf noemt zijn prijs fair, maar ligt onder vuur. In de VS vragen Democraten én Republikeinen om de firma het patent af te nemen.

107 reacties

 • Liesbeth Cuppens

  1 jaar geleden
  Farmaceutische bedrijven denken enkel aan zichzelf: winstbejag ten koste van mensenlevens. Ze zouden onder grond moeten kruipen van schaamte om een woekerprijs te vragen voor een levensreddend medicament.
 • peter destoop

  1 jaar geleden
  @ Pierre Dubois. die apple kopen is de consument zijn eigen keuze, niemand verplicht hem hiertoe. Het vaccin nemen zal verplicht worden of we kunnen in elk geval niet zonder. Dat is een groot verschil.
 • marc van de poel

  1 jaar geleden
  Klopt, Pierre Dubois. Maar mensen kopen waar ze zin in hebben. En met hun eigen geld. Maar dit soort oplichterijen door grote farmaceutische bedrijven is misdadig. Het medicament is al 4 jaar op de markt. En nu, door de plotse hoge interesse in hun product, ver-dertigvoudigen ze eensklaps de prijs. Dit belast niet de persoon in kwestie, maar de Sociale zekerheid. Gangsters.
 • Pierre Dubois

  1 jaar geleden
  Als Apple een iphone op de markt brengt aan 1200 euro die slechts enkele tientallen euro's kost om te produceren dan staat men in de rij (met vooraan degenen die hem het minst kunnen permitteren) om deze te kopen en vindt iedereen dit normaal.
 • Bart De Graeve

  1 jaar geleden
  Het argument dat de overheid en ziekteverzekeringen (en dus de bevolking) besparen op ziekenhuisopname en verzorging is wel degelijk van toepassing; als een persoon 3 dagen korter in een ziekenhuis moet verblijven is dat reeds een forse besparing. Dat niet alleen, vergeet ook niet dat er minder druk op de gezondheidszorg is als er meer bedden beschikbaar zijn voor de zware patiënten.
 1. Eigenaar betrapt man die paard met tuinslang vastbindt: “Wou hij haar verminken en is het dezelfde dierenbeul als de vorige keer?”
  Gistel/Oudenburg

  Eigenaar betrapt man die paard met tuinslang vastbindt: “Wou hij haar verminken en is het dezelfde dierenbeul als de vorige keer?”

  In Gistel is opnieuw een van de paarden van Paul Vanhixe en Sibylle Arix vastgebonden door een onbekende. Nadat vorig jaar al een veulen werd geviseerd, betrapte Paul dit keer een man die een tuinslang rond de hals van merrie Spot had geknoopt, om haar aan een bovenbalk van het schuilhok vast te leggen. “Ik heb hem nog met de wagen achtervolgd, maar toen liep hij de velden in”, zegt Paul (57). “Mijn grootste vrees is dat er een paardenbeul rondloopt.”