Proces tegen Bart De Pauw start op 13 oktober: “Nu kan het eindelijk over de inhoud gaan”
De correctionele rechtbank van Mechelen buigt zich op woensdag 13 en donderdag 14 oktober over het dossier van belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen waarin televisiemaker Bart De Pauw (52) beschuldigd wordt. Er worden twee pleitdagen voorzien, een vonnis wordt ten vroegste op 10 november verwacht.
Delen per e-mail
Het openbaar ministerie, de verdediging en de tien burgerlijke partijen - negen vrouwen die ooit samenwerkten met De Pauw en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, allen vertegenwoordigd door dezelfde advocaten - kwamen overeen om eerst hun standpunten schriftelijk aan elkaar en de rechters over te maken zodat niet alles tijdens de behandeling ten gronde mondeling moet worden herhaald. Ze mogen ook elk één keer schriftelijk antwoorden op de conclusies van de andere partijen.
Ten vroegste vier weken na de laatste procesdag, op woensdag 10 november, wordt een vonnis verwacht. Als De Pauw veroordeeld wordt, riskeert hij maximaal twee jaar cel.
Waarheid
“De gekozen procesdata zijn perfect en zijn er gekomen in onderling overleg met alle partijen”, zei meester John Maes, advocaat van Bart De Pauw, na afloop van de agendazitting. “Iedereen kreeg voldoende tijd om alles te zeggen, we kunnen ons nu beginnen voorbereiden op de pleidooien.”
“Het werd hoog tijd voor het proces, dit is al drie jaar aan de gang en hangt al drie jaar boven het hoofd van Bart en zijn gezin, dat wens ik niemand toe, zelfs mijn ergste vijand niet”, zei meester Michaël Verhaeghe voor de zitting.
Ook langs de zijde van de burgerlijke partijen is er opluchting. “Nu kan het eindelijk over de inhoud gaan”, zei meester Christine Mussche die de burgerlijke partijen bijstaat. “We zijn tevreden dat er een grondig onderzoek is gevoerd, hopelijk volgt er nu ook een rechtvaardige uitspraak. Die gerechtelijke uitspraak is belangrijk voor mijn cliënten, de waarheid zal tijdens het proces eindelijk naar buiten komen. De enveloppekwestie is nu definitief van de baan, we kijken vooruit naar het proces dit najaar.”
Schadevergoeding
De Pauw noch de burgerlijke partijen waren vandaag in persoon aanwezig.
De zitting werd op de publieksbanken wel gevolgd door een advocate van de VRT. De Pauw stuurde een dagvaarding naar de VRT en eist een schadevergoeding van 12 miljoen euro voor reputatieschade na zijn ontslag eind 2017. Dat dossier wordt later door het Brusselse gerecht behandeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Bernard Tapie klaagt Luikse advocaat aan voor fraude
De Franse zakenman Bernard Tapie heeft een klacht ingediend tegen een Luikse advocaat en universiteitsprofessor voor juridische oplichting op het Belgische en Franse grondgebied. Dat schrijft Le Soir. De soort van oplichting ("escroquerie au jugement") wordt in het Franse strafrecht gebruikt wanneer iemand "frauduleuze manoeuvres uitvoert gericht op het misleiden" van de rechters en de rechtbanken. -
PREMIUM
Horeca-uitbaters over heropening terrassen: “Het valt af te wachten of het rendabel is”
-
Verdediging Bart De Pauw gaat niet in beroep: omslag VRT blijft gesloten
De verdediging van Bart De Pauw heeft de rechtbank in Mechelen meegedeeld dat ze geen hoger beroep aantekent tegen het tussenvonnis van donderdag 11 februari over de gesloten omslagen van de VRT. -
-
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit u het best aan?
De kans is groot dat u - zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van uw ouders of uw partner, zonder u daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat u moet weten. -
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
PREMIUM
RECONSTRUCTIE. De 28 dagen die leidden tot de val van Bart De Pauw
In het ontslag van televisiemaker Bart De Pauw hebben zes mensen van de VRT een sleutelrol gespeeld. In de dagen voor en na het beëindigen van de samenwerking hadden die daarover cruciale contacten met elkaar. Bart De Pauw zelf meent dat het ontslag onrechtmatig gebeurde en eist een schadevergoeding van 12 miljoen euro. Een reconstructie. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.