Beide patiënten die in het UZ Leuven nieuwe longen kregen, verkeerden in levensgevaar nadat ze al minstens vier weken op intensieve zorg aan de beademing lagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Beide patiënten die in het UZ Leuven nieuwe longen kregen, verkeerden in levensgevaar nadat ze al minstens vier weken op intensieve zorg aan de beademing lagen. © rv

Primeur voor Benelux in UZ Leuven: Covidpatiënten op intensieve krijgen succesvol longtransplantatie

Een team artsen en chirurgen van het UZ Leuven heeft op 1 januari voor het eerst in de Benelux een Covidpatiënt die met onherstelbaar beschadigde longen op intensieve zorgen lag, nieuwe longen gegeven. Een week later volgde een tweede longtransplantatie bij een gelijkaardige patiënt, zo maakte het ziekenhuis gisteren bekend. Beiden stellen het goed. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een stel nieuwe longen. Hoogleraar-pneumoloog Geert Verleden legt uit hoe oud de Covidpatiënt maximaal mag zijn en aan welke voorwaarden kandidaten nog moeten voldoen.

 1. In december was Joris (59) nog kerngezond, na corona heeft hij nieuwe longen nodig: “Papa is te oud voor transplantatie. Welk ziekenhuis wil ons helpen?”
  PREMIUM
  Anzegem

  In december was Joris (59) nog kerngezond, na corona heeft hij nieuwe longen nodig: “Papa is te oud voor transplan­ta­tie. Welk ziekenhuis wil ons helpen?”

  “Doe er alles aan om mij weer beter te maken, alsjeblieft.” Het was het laatste wat Joris Deconinck (59) uit Anzegem tegen zijn drie dochters zei. Sinds 20 december ligt hij in een coma en hoewel hij de strijd tegen corona intussen heeft gewonnen, ziet het er niet naar uit dat hij weer wakker wordt. Hij heeft nieuwe longen nodig. “Maar coronapatiënten die ouder zijn dan 50 komen niet meer in aanmerking voor een transplantatie”, zucht dochter Florence.
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen