Volledig scherm
© AFP

Primeur in België: celstraf voor opzettelijke hiv-besmetting

De correctionele rechtbank van Hoei heeft een man van Angolese afkomst veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, met uitstel voor tweederde van de straf. De strafrechter achtte hem schuldig aan de bewuste besmetting van zijn ex-vrouw met het HIV-virus. Zijn advocaat overweegt in beroep te gaan. Het is de eerste maal dat iemand in België veroordeeld wordt voor dergelijke feiten.

 1. "Geef vrachtwagenchauffeurs vrijstelling voor Passenger Locator Form”

  "Geef vrachtwa­gen­chauf­feurs vrijstel­ling voor Passenger Locator Form”

  Transportfederatie Febetra wil dat het verplicht invullen van een Passenger Locator Form (PLF) wordt afgeschaft voor vrachtwagenchauffeurs. De federatie zegt dat nu het Overlegcomité overweegt om quarantaine en coronatest te verplichten voor wie minstens 16 uur in een rode zone is geweest, in plaats van de huidige 48 uur. "Voor professionele verplaatsingen is er een uitzondering op de quarantaine en test", zegt Febetra. "Maar al die PLF's leiden tot een hoop administratieve rompslomp.”
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Steven Van Gucht: “FFP2-masker niet nodig om te beschermen tegen nieuwe varianten, afstand houden belangrijker”

  Steven Van Gucht: “FFP2-mas­ker niet nodig om te beschermen tegen nieuwe varianten, afstand houden belangrij­ker”

  Er werden in ons land al 91 gevallen van de Britse coronavariant en 7 besmettingen met de Zuid-Afrikaanse vastgesteld. Dat zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum. “Dit aantal zal de komende dagen ongetwijfeld verder toenemen. We moeten dan ook de gekende maatregelen blijven toepassen in de strijd tegen deze nieuwe varianten", klinkt het.
 2. Amper 5 besmettingen op school en toch alles op slot: paniekreactie of juiste aanpak? “We móesten drastisch ingrijpen”
  PREMIUM

  Amper 5 besmettin­gen op school en toch alles op slot: paniekreac­tie of juiste aanpak? “We móesten drastisch ingrijpen”

  De testresultaten van de 550 leerlingen en de tientallen personeelsleden van Olfa Elsdonk in Edegem zijn binnen. In totaal legden vijf kinderen een positief coronatest af, vier kinderen raakten besmet met de Britse variant. Zowel de school in Edegem als die in Kontich zullen volgende maandag opnieuw openen. “Onze drastische aanpak bleek de juiste”, zegt de Edegemse burgemeester Koen Metsu (N-VA).
 1. Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit
  Play

  Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit

 2. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis