Prijs van benzine en diesel daalt morgen voor het eerst in weken
De aanhoudende stijging van de brandstofprijzen neemt eindelijk wat gas terug. Zaterdag dalen de maximumprijzen van benzine en diesel aan de pomp, en dat voor het eerst sinds eind augustus. De voorbije periode noteerden de brandstofprijzen op recordhoogten.
Voor een liter benzine 95 (E10) betaalt de consument vanaf morgen/zaterdag maximaal 1,733 euro, of 2,1 eurocent minder dan voorheen, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Het gaat om de eerste daling sinds 24 augustus, zo blijkt uit de gegevens op de website van Energia, de vroegere Petroleum Federatie.
De maximumprijs van benzine 98 (E5) daalt eveneens: minus 2 cent tot 1,814 euro. Ook hier was het van 24 augustus geleden dat de prijs een daling optekende.
Ook de dieselprijs gaat lager. Een liter diesel (B7) kost zaterdag na een daling met 2,9 eurocent hoogstens 1,725 euro. Hier gaat het om de eerste daling sinds 21 augustus.
Welgekomen
De prijsdaling zijn welkom voor menig bestuurder. De dieselprijs was woensdag nog gestegen tot 1,7540 euro, het hoogste peil ooit. Super 95 (E10) was gisteren/donderdag dan weer door het dak gegaan met een recordprijs van 1,754 euro. In 2012 werd wel nóg meer betaald voor benzine, maar toen ging het om de oude 95 (E5), die minder biobrandstof bevat.
Deze prijsdalingen zijn het gevolg van de schommelingen van de noteringen van de olieproducten en/of de biocomponenten in die brandstoffen op de internationale markten.
We hopen natuurlijk dat de marktprijzen spoedig normaliseren, maar we kunnen onze gezinnen in tussentijd niet aan hun lot overlaten.
Herinvoer van de ‘omgekeerde cliquet’?
Minister van Economie Vincent Van Peteghem (CD&V) pleitte donderdag nog in de Kamer voor de tijdelijke herinvoer van de ‘omgekeerde cliquet’, waarmee prijsstijgingen van benzine en diesel enigszins afgetopt kunnen worden. “We hopen natuurlijk dat de marktprijzen spoedig normaliseren, maar we kunnen onze gezinnen in tussentijd niet aan hun lot overlaten”, luidde het.
In een omgekeerd cliquetsysteem dalen de accijnzen wanneer de maximumprijzen een zeker niveau bereiken. Dalen de prijzen aan de pomp, dan gaan de accijnzen op een bepaald punt opnieuw omhoog. De omgekeerde cliquet werd voor het eerst toegepast in 2005. Daarna werd de maatregel verschillende keren uitgedoofd en weer ingevoerd, de laatste keer alleen voor diesel door de regering-Michel van eind 2015 tot en met 2018.
Touring had woensdag nog een lans gebroken voor een verlaging van de brandstofaccijnzen via de herinvoering van het omgekeerde cliquetsysteem.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wout (21) stuurt regelmatig dickpics, ook naar onbekenden: “Dit heb ik in de aanbieding. Als je wil, sta ik tot jouw beschikking”
“Natuurlijk is het risicovol wanneer ik een foto van mijn penis naar iemand stuur. Maar dat weegt niet op tegen de kick die ik ervan krijg.” Dat zegt Wout (21), een schuilnaam. Van tijd tot tijd stuurt hij een foto van zijn geslachtsdeel via sociale media. Vooral naar mannelijke vrienden, zegt hij, maar soms ook naar mensen die hij niet kent. “De laatste stuurde ik vorige week, mét succes.” -
Lichaam van 20-jarige vrouw gevonden in Luik, parket gaat uit van verdacht overlijden
In een woning in de Luikse gemeente Theux is deze morgen het levenloze lichaam van een vrouw van ongeveer 20 jaar aangetroffen. Dat meldt het parket, dat uitgaat van een verdacht overlijden. -
Touring pleit voor verlaging brandstofaccijnzen: “Hogere inkomsten voor overheid zijn sociaal en economisch niet te rechtvaardigen”
Nu de brandstofprijzen recordhoogtes bereiken, wil Touring dat de regering maatregelen neemt om de prijzen te drukken. Concreet vraagt de mobiliteitsorganisatie de herinvoering van het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem (ook wel kliksysteem) om de accijnzen te verlagen bij hoge diesel- en benzineprijzen. -
-
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
87 Oekraïense wees- en pleegkinderen in Vlaamse pleegzorg
De Vlaamse overheid heeft op dit moment 87 lopende pleegzorgdossiers voor Oekraïense wees- en pleegkinderen in Vlaanderen en Brussel. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Katja Verheyen (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.