Premier Sophie Wilmès
Volledig scherm
Premier Sophie Wilmès © AP

Premier Wilmès reageert in vlammend persbericht op Aalst Carnaval: “Het brengt het samenleven in gevaar”

Joodse karikaturen ontbreken ook dit jaar niet tijdens Aalst Carnaval. Terwijl de internationale pers meekijkt, reageert Sophie Wilmès (MR), zelf van Joodse origine, in een vlammend persbericht op de carnavalstoet. De premier is bijzonder scherp. “Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar”, klinkt het.

366 reacties

 • Marc Baeyens

  2 jaar geleden
  Wilmès gebruikt Vlaamse cultuur om haar politieke vijand te treffen. Ongehoord voor een premier. Maar ja, haar voorganger deed het nog straffer. Hij gebruikte het land om aan de goeie kant van Europa te staan en zijn droom job binnen te halen (omdat hij politiek dood was in Wallonië).
 • GERARD DE PELECIJN

  2 jaar geleden
  Een samenleving zonder gevaar bestaat niet en nu nog meer dan vroeger, met of zonder karnaval!
 • JAN KENIS

  2 jaar geleden
  Wilmès heeft in Vlaanderen geen enkele bevoegdheid, dus het zou haar sieren om nederig te zwijgen over Aalst carnaval.
 • Chris Devlaeminck

  2 jaar geleden
  'Premier' Wilmès is door geen enkele Vlaming verkozen. Dus heeft ze geen enkele legitimiteit om zich te moeien in Aalst. Maar ze mag een mening hebben, inderdaad. Een mening die er niet toe doet en de Aalstenaars gewoon naast zich neerleggen.
 • Fonny Labie

  2 jaar geleden
  Nog meer heisa en commentaar dan vorig jaar gaat gegarandeerd zorgen voor meer van dit volgend jaar. Elke uitgebeelde religie, politieker, activist etc kan dan wel geschokt zijn zodat er binnenkort nergens mee gelachen mag worden. Niemand zal vergeten en betreuren wat er tijdens WW1 en WW2 gebeurd is maar de karikaturen gaan daar ook niet over, wie is er werkelijk gaan kijken??
 1. Open brief: Hulp gevraagd voor Felix (9) onschuldig slachtoffer van een onbegrijpelijk corona-beleid
  OPEN BRIEF
  6

  Open brief: Hulp gevraagd voor Felix (9) onschuldig slachtof­fer van een onbegrijpe­lijk corona-be­leid

  Opnieuw kruipt een moeder in de pen voor een open brief die ze naast Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens richt aan Vlaams ministers Ben Weyts (Onderwijs) en Benjamin Dalle (Jeugd). De Antwerpse Marie Van Leemput laakt de door de expertengroepen RAG (Risk Assessment Group) en RMG (Risk Management Group) opgestelde regelgeving inzake de test- en quarantaineregels voor kinderen in het lager onderwijs. Haar oudste zoon Felix (9) moet ondanks een negatieve coronatest nog tot 8 oktober wachten voor een tweede coronatest, wat betekent dat hij twintig dagen lang afwezig zal blijven van school. “Hallucinant en onrechtvaardig”, schrijft Marie.
 2. Liberale coalitiepartners schieten idee van Magnette voor “volledig gratis” openbaar vervoer meteen af
  Play
  279

  Liberale coalitie­part­ners schieten idee van Magnette voor “volledig gratis” openbaar vervoer meteen af

  PS-voorzitter Paul Magnette pleit er in Le Soir voor om het openbaar vervoer “volledig gratis” te maken. Dat geldt dus ook voor de NMBS. Volgens Magnette is er in de klimaatcrisis een “elektroshock” nodig. Dat gaat samen met grootschalige investeringen en gratis openbaar vervoer. Zijn pleidooi valt echter op een koude steen bij zijn liberale coalitiepartners in de federale regering.