Premier Sophie Wilmès
Volledig scherm
Premier Sophie Wilmès © AP

Premier Wilmès reageert in vlammend persbericht op Aalst Carnaval: “Het brengt het samenleven in gevaar”

Joodse karikaturen ontbreken ook dit jaar niet tijdens Aalst Carnaval. Terwijl de internationale pers meekijkt, reageert Sophie Wilmès (MR), zelf van Joodse origine, in een vlammend persbericht op de carnavalstoet. De premier is bijzonder scherp. “Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar”, klinkt het.

366 reacties

 • Marc Baeyens

  1 jaar geleden
  Wilmès gebruikt Vlaamse cultuur om haar politieke vijand te treffen. Ongehoord voor een premier. Maar ja, haar voorganger deed het nog straffer. Hij gebruikte het land om aan de goeie kant van Europa te staan en zijn droom job binnen te halen (omdat hij politiek dood was in Wallonië).
 • GERARD DE PELECIJN

  1 jaar geleden
  Een samenleving zonder gevaar bestaat niet en nu nog meer dan vroeger, met of zonder karnaval!
 • Jan Boden

  1 jaar geleden
  Wilmès heeft in Vlaanderen geen enkele bevoegdheid, dus het zou haar sieren om nederig te zwijgen over Aalst carnaval.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  'Premier' Wilmès is door geen enkele Vlaming verkozen. Dus heeft ze geen enkele legitimiteit om zich te moeien in Aalst. Maar ze mag een mening hebben, inderdaad. Een mening die er niet toe doet en de Aalstenaars gewoon naast zich neerleggen.
 • Fonny Labie

  1 jaar geleden
  Nog meer heisa en commentaar dan vorig jaar gaat gegarandeerd zorgen voor meer van dit volgend jaar. Elke uitgebeelde religie, politieker, activist etc kan dan wel geschokt zijn zodat er binnenkort nergens mee gelachen mag worden. Niemand zal vergeten en betreuren wat er tijdens WW1 en WW2 gebeurd is maar de karikaturen gaan daar ook niet over, wie is er werkelijk gaan kijken??
 1. Burgemeester Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverlening op het terrein, verzoeken blijven onbeantwoord”

  Burgemees­ter Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverle­ning op het terrein, verzoeken blijven onbeant­woord”

  De burgemeester van het door wateroverlast getroffen Pepinster, Philippe Godin, verwijt het Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige evenknie van het Rode Kruis, “afwezig” te blijven in de hulpverlening. “We slagen er niet in om efficiënte hulpverlening op het terrein te krijgen ondanks onze herhaalde verzoeken die onbeantwoord blijven”, aldus Godin. De hulporganisatie is het niet eens met die kritiek en zegt in een reactie dat het actief is in 14 gebieden, waaronder ook Pepinster, die getroffen zijn door de overstromingen van twee weken geleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), vandaag op bezoek in Dinant en andere getroffen steden, zegt dat het Rode Kruis moet overleggen met de lokale besturen.