Premier over langetermijnmodellen: “We moeten voorzichtig zijn in maart, wat niet wil zeggen dat niets mogelijk is”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft tijdens een persconferentie de langetermijnmodellen voorgesteld waarop het overlegcomité zich vrijdag zal baseren. “We moeten nog voorzichtig zijn in maart, wat niet wil zeggen dat er niets mogelijk is”, zo besluit De Croo. Een volledige terugkeer naar het leven van voor de tweede lockdown is qua druk op de ziekenhuizen pas “beheersbaar” vanaf 1 mei, blijkt uit de wetenschappelijke modellen.
Delen per e-mail
Viroloog Steven Van Gucht en epidemioloog Yves Van Laethem geven op de persconferentie uitleg bij die modellen. Maar - zo wordt benadrukt - dit wordt geen voorafname op het overlegcomité van vrijdag. Er zal nog geen exitstrategie gepresenteerd worden. “De beslissingen die eventueel genomen zullen worden, zijn politieke beslissingen. Deze beslissingen worden genomen tijdens het overlegcomité”, zo steekt premier De Croo de persconferentie van wal.
Het rapport van de GEMS-expertengroep is ook pas tegen morgen klaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) liet gisteren wel al weten dat er best nog een drietal weken gewacht wordt, vooraleer er versoepeld wordt. Dan pas zou het effect van de dominante Britse variant op de cijfers duidelijk zijn.
Huidige situatie
De bedoeling van de persconferentie was om duidelijk uit te leggen wat de impact is van eventuele versoepelingen op de cijfers, en tegelijk ook meer perspectief te bieden over vanaf wanneer een versoepeling minder impact zal hebben op de curve. “Sinds de maand november hebben we een relatief stabiele periode gekend waarbij de curve vlak is gebleven", aldus interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Geen vanzelfsprekendheid volgens de viroloog. Normaal zorgt een virus immers voor een exponentiële groei. “De curve is vlak omdat de maatregelen voldoende tegendruk bieden.” De situatie is stabiel, maar fragiel.
De langetermijnmodellen
Binnen enkele weken kan de verwachte vaccinatiegraad ook een duit in het zakje doen. Biostatisticus en lid van de GEMS-expertenraad Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) stelt vier verschillende scenario’s of langetermijnmodellen voor.
In een eerste scenario blijven de maatregelen zoals ze momenteel zijn en worden er geen nieuwe maatregelen geïntroduceerd. In een tweede model worden de maatregelen op 1 maart versoepeld, bij het derde scenario is dat pas op 1 april. Bij het vierde scenario wordt er tot slot pas op 1 mei versoepeld.
Per scenario of model zijn er drie verschillende curves, in drie verschillende kleuren. De rode kleur veronderstelt dat de Britse variant 70 procent besmettelijker is, de blauwe curve gaat uit van 50 procent, de gele kleur veronderstelt een grotere transmissiesnelheid van 30 procent. “Er is daar nog veel onzekerheid. Vandaar de verschillende curves", zo legt Hens uit.
We moeten het onderscheid maken tussen de wetenschappelijke basis en de beslissing. Voorzichtig zijn in maart wil niet zeggen dat er niets mogelijk is
Vooral het tweede model, waarbij er op 1 maart versoepeld wordt, ziet er “dramatisch" uit. “Bij de gele curve hebben de versoepelingen weinig effect. Maar bij de blauwe curve zien we een toename die zeer gelijkend is aan de tweede golf die we hebben meegemaakt. Deze curve is vooral breder wat zich zou vertalen in meer ziekenhuisopnames." De piek van de rode curve - waarbij de Britse variant 70 procent besmettelijker zou zijn - is bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de piek van de tweede golf.
Dat er versoepelingen worden doorgevoerd op 1 maart lijkt alvast onwaarschijnlijk, al wil premier De Croo daar nog niets over zeggen: “We moeten het onderscheid maken tussen de wetenschappelijke basis en de beslissing. Voorzichtig zijn in maart wil niet zeggen dat er niets mogelijk is."
Toekomstperspectief
Gelukkig is er ook enig perspectief. “Epidemiologisch staan we voor een heel belangrijke periode. We moeten geduld uitoefenen. Nog een 3 à 4 weken moeten we kijken naar wat de impact is van de Britse variant”, aldus Hens. “Maar er is ook perspectief. Alle scenario’s duiden op een afname van de curve naar de zomervakantie toe.” Zo zouden we het virus al onder controle kunnen houden bij versoepelingen op 1 mei: “De stijging zou beperkt blijven”. “Het moment dat we kunnen versoepelen, is niet meer veraf”, zo besluit De Croo.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
68
Ben Weyts over kotbubbel waarover gisteren met geen woord gerept werd: “Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk”
Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) blijft erbij dat studenten rechtszekerheid moeten krijgen als ze kiezen voor een kotbubbel en niet meer naar huis gaan tijdens de pandemie. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1. De studenten reageerden gisteren ontgoocheld omdat er met geen woord over gerept werd na het Overlegcomité gisteren. -
Thomas (20) wil geen rijbewijs en hij is niet alleen
Jongeren lijken de laatste jaren steeds minder vaak geïnteresseerd in een rijbewijs. Vorig jaar behaalden zo’n 18.000 jongeren hun rijbewijs, dat is een kwart minder dan in 2019. Jongeren gebruiken vaker de fiets of het openbaar vervoer. -
-
UPDATE
Antwerpse politie klist negen ‘pedohunters’ en neemt wapenarsenaal in beslag
De Antwerpse lokale politie heeft deze week negen vermoedelijke ‘pedohunters’ opgepakt. Dat gebeurde bij simultane huiszoekingen over heel Vlaanderen. De verdachten zouden actief naar pedoseksuelen hebben gezocht op sociale media, met het doel vermeende kindermisbruikers in de val te lokken, te confronteren met hun gedrag en aan de schandpaal te nagelen. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM
Meeste Vlamingen krijgen uitnodiging met datum voor coronaprik. Alleen inwoners van Gent en Antwerpen moeten zélf afspraak maken
-
28
CD&V roept op om apothekers in te zetten voor toediening griepvaccin
CD&V-Kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. Bedoeling is om de drempel voor een vaccinatie te verlagen en zo de vaccinatiegraad op te krikken.